Torin laidalta

Torin laidalta

Olisi voinut käydä toisin

Viikonloppuna oli eduskuntavaalien lisäksi jännitettävää myös urheilupuolella: F1-kisat Kiinassa ja naisten jääkiekon MM-kisat meillä Suomessa.

Jääkiekossa tehtiin historiaa jo lauantaina, sillä Suomi kukisti yllättäen Kanadan välierässä ja pääsi pelaamaan MM-kullasta. Ensimmäistä kertaa. Vaikka kultaa ei vielä tällä kertaa tullutkaan, niin Kanadan ja USA:n väliset finaaliottelut saivat ainakin vaihtelua.

Jo lauantain peli oli yllätyksellinen, sillä ennakkosuosikki Kanada ei vienytkään naisleijonia ennakoidusti kölin alta. Elämänsä todennäköisesti parasta peliä pelannut maalivahti Noora Räty torjui ilmiömäisesti.

Kulminaatiopisteenä Kanadan ja Suomen välisessä ottelussa ­näen sen, kun Suomi pelasi lähes kaksi minuuttia kolmella viittä vastaan. Räty oli melkoisessa tulituksessa, mutta häneen kilpistyivät kanadalaisten ­laukaukset. Joukkue sai tästä itseluottamusta, ja loppua voidaankin luonnehtia lähes leikittelyksi sinivalkoisten silmälasien läpi katsottuna.

Sama meininki jatkui finaaliottelussa USA:ta vastaan, jossa USA selvityi voittajaksi vasta jatkoajan ja rangaistuslaukausten jälkeen. Tuomareille koreografiasta en korkeita tyylipisteitä anna, mutta naisleijonat saavat täydet pisteet sisukkuudesta, ennakkoluulottomuudesta ja rohkeudesta.

Pelaaja- ja valmentajahaastatteluissa todettiin, että Kanadalla on osaavampi pelaajamateriaali, mutta meillä pelaavat ihmiset. Tästä olen niin samaa mieltä. Moni asia toimii paperilla hyvin, mutta käytäntö osoittaa matematiikan usein toimimattomaksi.

Naiskiekkoilun suosio Suomessa on noussut viime vuosina merkittävästi, mutta miesten tavoin ammattilaisuudesta ei voida puhua. Naisleijonat ovat saavuttaneet MM-jäillä muutaman pronssin, eivätkä he ole olympialaisistakaan aina tyhjin käsin tulleet. Erityisesti on jäänyt mieleen se, että pronssimitalin jälkeen osa naisista on kotiinpaluun jälkeen mennyt päivätyöhönsä.

Toivottavasti tämän historiallisen finaalin jälkeen naiskiekkoilua arvostetaan entistä enemmän, myös meillä Suomessa.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat