Torin laidalta
Anna-Kaisa
Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Torin laidalta

Kuka auttaisi ammattibloggaajaa?

Hänellä on kauniit, ­kuvaukselliset kasvot, miellyttävä ääni ja täydelliset pitkät hiukset, joista hän osaa loihtia näyttävän kampauksen ihan itse, ilman kenenkään apua. Hän näyttää vaihe vaiheelta videolla, miten kampaus syntyy helposti muutamassa minuutissa.

Koska hän on kauneuden ammattilainen, hän osaa myös luoda illuusion siitä, että ­kauneuden aikaansaaminen on helppoa. Tietenkin hänen ­videoitaan sponsoroi yksi tai useampi hiusmuotoilutuotteiden valmistaja, sillä hän on osannut kaupallistaa osaamisensa ja tehdä kampausvideoista itselleen ammatin.

Moni hänen seuraajansa joutuu toteamaan, ettei samanlainen kampaus ota onnistuakseen omaan päähän. Siksi häntä ei pelkästään ihailla, vaan myös kadehditaan.

Viime viikolla muutamat sosiaalisesta mediasta elantonsa tienaavat bloggaajat rohkenivat avautua ammattinsa varjopuolista. Rekrytointimedia Duunitorilla nuoret yrittäjänaiset toivat esiin, että someammattilaista, joka tekee työtä omilla kasvoillaan on helpompi kritisoida kuin yrityksen suojissa toimivaa kollegaa.

Helsingin Sanomien haastattelema suosittu bloggaaja Eeva Kolu kertoi ajautuneensa ylläpitämään kulissia, jossa esitti parhaita paloja elämästään. Seuraajien reaktiot ja palautteet alkoivat ohjata hänen käyttäytymistään, eikä hän ollut enää varma, kuka hän oli ja mitä hän itse ajatteli.

Lopetettuaan vanhan bloginsa Kolu havaitsi, että muutkin somekäyttäjät olivat taipuvaisia raportoimaan vain ilosta. Elämän vaikeuksia tunnutaan pitävän poikkeuksena, josta on äkkiä päästävä takaisin onnellisten joukkoon.

Nykyisin Kolu julkaisee vain sellaista, joka itsestä tuntuu oikealta ja aidolta.

Ei ole yllättävää kuulla, että someammattilaiset voivat kärsiä työuupumuksesta tai masennuksesta. Toivottavasti bloggaajat löytäisivät vertaistukea, jotta uupumista voitaisiin ehkäistä. Etenkin uraansa aloittelevat hyötyisivät Kolun kaltaisten ammattilaisten vinkeistä, kuten siitä, että kommentointimahdollisuuden voi myös ottaa pois.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat