Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Nainen, joka rakastaa liikaa kirjoja

Meillä on kotona tilaongelma. Joka kerta, kun seinälle saadaan uusi hylly tai vanhoista raivataan turhat tavarat pois, täyttyy vapautunut tila kirjoilla hyvin nopeasti.

Omaa hyllypaikkaansa odottavat pianon päällä, rahin vieressä ja makuuhuoneen lattialla notkuvat kirjapinot. Aina kun kuvittelen, että tilanne alkaa helpottaa, kotiin eksyy kirja tai kaksi tai neljä.

Jotkut tutuista laittavat kirjat kiertoon pian sen jälkeen, kun takakansi tulee vastaan. Itse olen mieltynyt kirjoihin niin, että pidän niiden omistamisesta, sillä parhaimmillaan kirja on myös kaunis esine.

Heinolan taidemuseossa suosikkihuoneeni on kirjasto, jollaisen haluaisin itsekin. Lähitulevaisuudessa teineiltä vapautuvalle huonetilalle on siis jo mietittynä käyttöä.

Amatöörisisustajan (ja amatööriseikkailijan) päiväunissani lojun upottavassa nojatuolissa huoneessa, joka on lasivitriinikirjahyllyä lattiasta kattoon. Välillä heitän rennosti tikalla jättikokoisesta karttapallosta uuden matkakohteen.

Käyttöliittymänä kirja on edelleen hyvin kätevä. Monta joulua sitten digiajan lapsi iloitsi saadessaan karttakirjan lahjaksi, että onpa helppoa, kun kirjaa ei tarvitse laittaa päälle.

Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten lukutaitoon ja -intoon vaikuttaa merkittävästi kodin rooli. Kansainvälisessä PIRLS-tutkimuksessa neljäsluokkalaisten lukutaitotuloksien vaikuttavia tekijöitä olivat kotitaustan lisäksi vanhempien omat lukutottumukset ja asenteet.

Vaikka oman ja lapsen teini-iän eroina on Agatha Christien tuotannon kokoinen poikkeama, on jälkikasvu saanut tähän mennessä sentään usean kirjan luettua ihan kokonaan. Se ei ole kaikkien aikuistenkaan kohdalla itsestään selvää.

Kirjapinojen keskellä kasvanutta ja niiden seassa edelleen elävää tämä hämmästyttää. Miten voi olla, että joku ei halua upota tekstin sekaan niin, ettei näe eikä kuule muuta?

Joskus kun oikein luetuttaa, kelpaa ensihätään vaikka muropaketti.

Himolukijan pelastus on e-kirjasto, joka on yölläkin auki.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat