Torin laidalta

Torin laidalta

Kevätsiivousta myös luonnossa

Muutama vuosi sitten tein juttua henkilöstä, joka oli ollut mukana valtameripurjehduksella. Hän kiinnitti huomiota siihen valtavaan muoviroskan määrään, joka ajelehti merellä suurina lauttoina. Eikä pelkästään muoviroskaa, vaan jopa pari nojatuolia oli uiskennellut vastaan.

Moni suosittu turistiranta on kärsinyt roskasta niin, että auringonpalvojat ovat etsineet siivompia seutuja. Rannoille ajautui myös kuollut valas, jonka sisuksista löytyi tätä samaa muoviroskaa.

Aivan käsittämätöntä.

Maailmanlaajuisesti jätteiden käsittely ja kierrätys ovat vielä alkutekijöissään. On maita, joissa juomavesi ostetaan kaupoista muovipulloissa, joita ei kierrätetä. Voi vain kuvitella muovipullokasojen määrää.

Meillä Suomessakin on vielä paljon oppimista. Ongelmajätteen jättäminen luontoon on vähentynyt ja energiajätteen kierrätys tehostunut. Silti sekajätteeseen menee liikaa tavaraa, jonka voisi jatkojalostaa energiaksi. Tietoa pitäisi jo kaikilla olla, mutta sen saattaminen käytäntöön onkin vaikeampi asia.

Teiden varsilla olevilla levähdyspaikoilla ei juurikaan ole enää roska-astioita. Olen ymmärtänyt, että niitä otettiin pois siksi, että niihin jätettiin niihin kuulumatonta jätettä. Astiathan oli tarkoitettu matkan varrella syntyneille jätteille hedelmänkuorista ja jäätelöpapereista lähtien.

Joskus teiden varsilla olevien roskisten viereen oli jätetty sängyn raatoja, kaasuhelloja ja käytöstä poistettuja grillejä. Mitä nyt sattui siellä auton peräkontissa olemaan, unohtamatta oman kirjahyllyn tyhjentämistä kirjoista. Sellainenkin kasa löytyi aluekeräyspisteessä roskiksen vierestä.

Vappu on nykyisellään ylioppilaiden, opiskelijoiden ja työläisten juhlaa.

Otetaanpas nyt vappuna it-seämme niskasta kiinni ja käydään työhön siivoamisen merkeissä. Hartolassa oli äskettäin geokätköilijöiden CITO-tapahtuma, jossa ulkoilureitistön ympäristöä siivottiin.

Saalis oli pieni, joka osoittaa jo jonkinlaisia käytöstapoja.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat