Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Vähemmän aatetta, enemmän puhetta

Ennen vanhaan puolueiden vaalimainoksista ei tarvinnut arvailla, mitä aatetta mainostaja edusti. Vaalilauseissa oli aatetta, tyyliä ja jyhkeyttä.

Keskustan edeltäjä Maalaisliitto kiteytti 1940-luvulla sanomansa kuvaan, jossa nyrkkiin puristunut talonpojan käsi oli laskettu painavasti Raamatun ja lakikirjan päälle. ”Näihin nojaa Maalaisliitto”, julisti teksti.

SDP käytti sodanjälkeisinä vaaran vuosina tekstiä ”Jo riittää”, joka viittasi kommunistien valtapyrkimyksiin. Julisteessa sorviin nojaava työmies puristi nyrkkiinsä lehden ja sen mukana hinnankorotukset, valhelupaukset, mielipideterrorin ja pakkodemokratian.

Perussuomalaisten edeltäjä SMP käytti kuihtuvan maaseudun ihmisiin vetoavia tunnuksia ”Unohdetun kansan puolesta” ja ”Sisulla ja sydämellä”, jotka toivat sille komean vaalivoiton vuonna 1970 ja uudelleen vuonna 1983.

Mitä jäi mieleen tämän kevään eduskuntavaalien tunnuksista? Tuskin mitään, mikä ei unohtuisi muutamassa kuukaudessa.

Vaalilauseet olivat niin sisällöttömiä, yleispäteviä ja toistensa kaltaisia, että niistä oli mahdotonta päätellä, mitä aatetta mikäkin juliste edusti. Niiden rinnalla esimerkiksi kokoomuksen aiemmat ”Työväen presidentti” - ja ”Puolue jolla on korvat” -kampanjat vaikuttivat suorastaan nerokkailta.

Tietyllä tavalla nykyiset julisteet ovat yhä lyhytjänteisemmäksi käyvän maailmamme kuva. Mikään puheenaihe ei enää elä ja vetoa ihmisiin kuin muutaman viikon, eikä julisteisiin kannata painaa sanomaa, joka voi vanheta ennen kuin ne on ripustettu telineisiin.

Puolueitakin tylsempiä ovat kuntien mainoslauseet. Useimpien viesti on ”ihan kiva ja tavallinen” ilmaistuna mahdollisimman heikosti mieleen painuvalla tavalla.

Siitä taustasta erottuu jo tyhjäkin, mutta varmuuden vuoksi englanniksi: ”In the middle of nowhere”, lupaa Salla; ”Experience nothing”, mainostaa Padasjoki.

Heinolassa on sentään ”Pieni kaupunki, iso elämä”. Ihan suomeksi.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat