Torin laidalta
Sari
Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Torin laidalta

Miksi ette vain anna Semenyan juosta?

Caster Semenya. Nainen, jonka naiseus on aiheuttanut otsikoita enemmän kuin todennäköisesti kenenkään muun koskaan.

Kun eteläafrikkalaisen juoksijatähden naiseutta ei 10 vuotta sitten pystytty kiistämään sukupuoliselvityksessä, päätti kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF asettaa seuraavaksi ylärajat naiseudelle – testosteronirajat. Näin silti, vaikka testosteroni ei määritä ihmisen sukupuolta.

8. toukokuuta alkaen naisten, joiden keho tuottaa tavallista enemmän mieshormoni testosteronia, on jatkossa alennettava hormonitasoaan lääkityksellä, mikäli he haluavat osallistua 400 metrin ja mailin välisille juoksumatkoille.

IAAF:llä oli naisten ­sarjoissa voimassa testosteronirajat vuo­sina 2010–2015. Urheilun kansain­välinen vetoomustuomioistuin CAS kuitenkin vaati tutkimustietoa siitä, millaista hyötyä naiset korkeasta testosteronitasosta saavat, ja päätös rajoista peruttiin.

Nyt tutkimustietoa on 400 ja 800 metrin kilpailujen osalta, ja CAS päätyi hylkäämään Semenyan valituksen rajoista keskipitkille juoksumatkoille. Vaikka CAS myöntää päätöksen olevan syrjivä, haluaa se turvata sillä tasapuolisen kilpailuasetelman urheilijoille, joiden kehot eivät tuota testosteronia Semenyan kaltaisten urheilijoiden tapaan.

Yksittäisen urheilijan epäreilun kohtelun lisäksi asiassa häiritsee se, että IAAF keskittyy suitsimaan vain naisurheilua. Missä kulkee mieheyden yläraja?

Mallia olisi voinut ottaa maastohiihdosta. Esimerkiksi hemo­globiinia tarkkaillaan yleisten rajojen sijaan yksilöllisten rajojen sisällä, koska osalla ihmisistä hemoglobiini on luontaisesti korkea.

Semenyan ura keskipitkillä matkoilla on todennäköisesti sinetöity. Ilman hormonihoitoja ei ole asiaa radoille, mutta hoitojen sivuvaikutukset voivat myös päättää urheilun.

Semenya on kertonut, ettei aio suostua hoitoihin. Näin ollen perjantaina Timanttiliigan 800 metrin kilpailussa nähty häikäisevä juoksu voi jäädä hänen viimeisekseen. Tässä pelissä ei häviä vain Semenya, vaan koko yleisurheilumaailma.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme