Torin laidalta

Itä-Hämeessä naisen euro on vahva

Kuva: Anna Onali-Ovaska

Tiesitkö, että Itä-Häme on tasa-arvon edelläkävijä? Minä en tiennyt, ennen kuin Hesari valisti minua. Lehti kirjoitti 14. toukokuuta, että Manner-Suomessa on vain 39 kuntaa joissa naiset tienaavat enemmän kuin miehet. Tähän valiojoukkoon kuuluvat Luhanka, Pertunmaa, Joutsa ja Hartola.

Näissä kunnissa naisten mediaanipalkka on miesten palkkaa suurempi. Erityisen hyvin naisilla menee Luhangassa ja Pertunmaalla. Itä-Häme erottui Suomen kartalta edukseen kuten myös Etelä-Savo ja Lappi.

Yleensä Itä-Hämettä kuvaavat kartat ovat toisenlaisia. Niissä rehottavat työttömyys, väestökato ja surkea syntyvyys. Yleisen surkeuden sijaan oli suorastaan hämmästyttävää nähdä toisenlainen kuvaus alueeltamme.

Kartalta ilmeni, että kasvukeskuksissa naiset tienaavat vähemmän kuin miehet. Vaikka suurin osa Suomen varallisuudesta on kasaantunut kehäkolmosen tuntumaan, se ei ole jakautunut tasaisesti. Siellä suurin osa euroista on miesten käsissä ja tuloerot ovat huomattavat. Hesassa eivät rehota väestökato ja surkea syntyvyys. Sen sijaan pääkaupunkimme ja sen katvealueet versovat eriarvoisuutta ja osattomuutta.

Kiinnostavin kysymys on, mistä Itä-Hämeen naisten taloudellinen menestys johtuu. Täältä puuttuvat suurituloiset johtajan paikat, joihin on perinteisesti palkattu mies. Se tasoittaa palkkaeroja.

Oma tuntumani on, että täällä naisilla on enemmän kokoaikaisia ja vakituisia töitä kuin kasvukeskuksissa. Palkat ovat pienempiä kuin pääkaupungissa, mutta työsuhteen jatkuvuus ja pienet elinkustannukset kompensoivat palkkaeroa. Maalla asuminen on myös arvovalinta. Omaa rauhaa ja luonnonläheisyyttä ei voi mitata euroissa.

Karttaa syynätessäni tulin iloiseksi erityisesti Etelä-Savon puolesta. Etelä-Savoa mustamaalataan jatkuvasti julkisuudessa väestökadon ja ikääntymisen takia. Näitä surunvalitteluja koostavien kannattaisi muistaa, että maailma ei ole mustavalkoinen. Muuttovoitto ei ole sama asia kuin onni ja autuus. Muuttovoittoseuduilla on paljon ongelmia, joista valitettavasti vaietaan.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme