Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Se siitä oikeuden­mukaisuudesta

Pari vuotta sitten ajokorttini oli hiuskarvan varassa. Olin saanut vuoden aikana kaksi ylinopeussakkoa, ja pönttökamera välähti kolmannenkin kerran.

Tämä siitä huolimatta, että olin tosissani yrittänyt ajaa rajoitusten mukaan. Vahdin nopeutta tarkasti navigaattorista, ja ylinopeuden välttämiseksi käytin vakionopeudensäädintä.

Mutta jos epähuomiossa no­peus nousi hetkeksikään yli sallitun, paikalla oli poliisi lain pitkä koura pystyssä tai kamerapönttö välähtämässä.

Kun minä ajan laillista nopeutta ja ohitseni lappaa autoja reipasta ylinopeutta, missään ei näy poliiseja, tutkia tai kameroita.

Tässä toissapäivänäkin ajoin Kuortista Heinolaan päin tiekohtaisen nopeusrajoituksen mukaisesti erään henkilöauton perässä.

Pohjoismäen ohituskaistan kohdalla kolmas henkilöauto lähti ohittamaan meitä. Ohituskaista alkoi kuitenkin loppua, joten ohittaja kiilasi meidän väliimme.

Takaa tulleen mustan katumaasturin kuljettaja sen sijaan polkaisi kaasupolkimen pohjaan ohittaen koko kolmikon.

Ylinopeutta tällä rohkelikolla oli jo pari-kolmekymmentä kilometriä tunnissa. Siitä huolimatta ohituskaista ehti jo loppua ja keltaiset viivat alkaa ennen kuin kaahari ehti takaisin omalle kaistalleen.

Ja tietystikään poliisia ei näkynyt mailla eikä halmeilla.

Mutta ohituskaistan jälkeen tien poskessa on valvontakamera. Ja se välähti! Maailmassa on sittenkin edes hitunen oikeudenmukaisuutta.

Ai että minulle tuli hyvä mieli. Tunsin hetken sitä parasta iloa eli vahingoniloa.

Kunnes tajusin, että se katumaasturihan on Viron kilvissä.

Todennäköisesti auton omistaja on jo Suomenlahden eteläpuolella, ennen kuin Porin poliisi ehtii kokea valvontarysän saaliin.

Eli se siitä oikeudenmukaisuudesta. Katumaasturi karautti reipasta vauhtia kohti horisonttia.

Ja minä jurrasin eteenpäin normaalissa mielentilassa. Mielensä pahoittaneena.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme