Torin laidalta
Anna-Kaisa
Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Koiran kanssa ulkoiluun liittyy muutama stressitekijä, joihin en osannut varautua

Kuva: Aku Isotalo

Kun hankin koiran muutaman koirattoman vuoden jälkeen, odotin eniten sitä, että pääsisin taas ulkoilemaan sen kanssa. Ajattelin mielessäni, miten palautuisin stressistä liikkumalla, kun lenkkiseuraa olisi aina tarjolla.

Usein ulkoilu onkin mukavaa, mutta ehkä aika oli kullannut edesmenneisiin koiriini liittyvät muistot. Sain todeta, että koiran ulkoiluttamiseen liittyy tiettyjä stressitekijöitä, joihin en ollut osannut varautua. Koiria on nykyisin kaksi, mikä tuo ulkoiluumme oman lisämausteensa.

1. Eri tahtia etenevä kaksikko. Toinen haluaisi edetä reippaasti, toisella ei ole koskaan kiire mihinkään, vaan tärkein asia maailmassa on yrittää löytää syömäkelvotonta syötävää. Nurmea, sammalta, juuria, roskia, keppejä, mätiä omenia... Syksyllä maistuvat käyneet aroniamarjat, talvella lajitovereiden jäätyneet kakkajätökset.

Syömistaipumuksensa takia koirani on potentiaalinen myrkyttäjän uhri. Ajatuskin on pelottava.

2. Arkkiviholliset. Nuorempi koirani ei lähtökohtaisesti pidä vieraista koirista, mutta olen käyttänyt paljon aikaa siihen, että se tuntisi olonsa turvalliseksi myös silloin, kun epäilyttävä tyyppi lähestyy. Arkkiviholliset, joiden kanssa on rähisty ennenkin, ovat kuitenkin liikaa. Ne kannattaa kiertää kaukaa, joten myös lenkin pituus ja kesto voivat muuttua kesken matkan.

3. Koirapuistot. En tiedä miksi ajattelin, että muihin koiriin varautuneesti suhtautuva pentu oppisi sosiaaliseksi aidatussa ympäristössä, jossa isommat voivat ahdistaa sen nurkkaan. Kun toisilleen tutut ja ventovieraat koirat tuodaan tilaan, josta ei pääse pakenemaan, voi syntyä ongelma.

Koirapuistossa en ole enää käynyt edes vanhemman koiran kanssa sen jälkeen, kun eräs noutaja tervehti minua niin innokkaasti, että jouduin asioimaan hammaslääkärissä.

4. Metsälenkit ovat vieläkin parasta, mitä koirien kanssa voi tehdä. Kesäisin metsässä voi tosin olla käärmeitä, ja talvella voi liukastua, kun ollaan vielä kaukana kotoa.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat