Torin laidalta

4 + 1 neuvoa kesätöihin

Kuva: Heini Kuusela

Moni nuori on juuri aloittanut kesätyönsä, osa elämänsä ensimmäisen.

Onnea työpaikasta! Tässä neljä vinkkiä, joita olisin kaivannut ensimmäisessä kesätyössäni kotikaupunkini kaupan kassalla. Sittemmin kaikki on itse testattu toimiviksi. Ne ovat tulleet tarpeeseen myös tänä kesänä ensimmäisessä oman alan harjoittelussa.

Lisäsin myös yhden sinulle, joka kohtaat kesätyöläisiä vaikka asiakkaana.

1. Kättele kunnolla.

Vanhempasi ovat ehkä neuvoneet sinua katsomaan silmiin ja puristamaan kättä kunnolla. Niin minunkin. Voi kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta pitää paikkansa. Olet 100 prosenttia uskottavampi, kun otteesi ei ole lössö kuin ylikypsä banaani.

2. Muista verokortti ja tarkista tilinauhat.

Jos et vie verokorttia, maksetaan tilillesi 60% prosenttia pienempi palkka. Kannattaa myös tarkistaa, saako esimiehesi verokortin sähköisenä. Näin vältyt paniikilta ja turhalta kirjeen metsästämiseltä kotisi nurkista.

3. Pidä vapaatakin.

Älä kuluta itseäsi loppuun. Työaikalaki määrittää maksimissa tehtäviä työtunteja. Aina ei tarvitse venyä jatkamaan työpäivää, ja on ihan ok pyytää festariviikonloppu vapaaksi. Vapaa-ajasta kannattaa nauttia, mutta muista, ettei huonovointisena välttämättä ole kiva tehdä kahdeksan tunnin asiakaspalveluvuoroa.

4. Pyydä apua.

Et voi osata heti kaikkea. Tyhmä kysymys on helpompi esittää ennen kuin on jo toiminut tyhmästi.

Jos silti mokaat, kerro siitä heti ja pyydä anteeksi. Työkaverit varmasti arvostavat suorapuheisuutta.

+ 1. Ole armollinen kesätyöntekijälle.

Mikään ei ole uudelle, epävarmalle työntekijälle kamalampaa kuin suuttumuksesta höyryävän asiakkaan kohtaaminen. Jos saat hitaampaa palvelua, vedä henkeä ja muistele omaa ensimmäistä työpaikkaasi. Unohdat huonon päiväsi nopeasti, mutta työntekijä voi muistaa kohtaamisen aina.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat