Torin laidalta

Kaikenlaisia tarinankertojia

Tarinat ovat minulle tärkeitä ja vietin lapsuuteni ja nuoruuteni pitkälti nenä kiinni kirjassa. Viime vuosina olen kuitenkin huomannut siirtyneeni enemmän tarinoiden kuuntelijaksi.

Kuuntelulistalleni ovat päätyneet äänikirjat ja etenkin podcastit. Ne ovat internetissä julkaistavia sarjoja, jotka muistuttavat radio-ohjelmia.

Ne kulkevat arkiaskareissa mukana huomaamatta, mutta kirjojen tapaan ne voivat yhtä lailla viihdyttää, koskettaa ja antaa ajattelemisen aihetta.

Podcastit ovat yksi osoitus siitä, että kuka tahansa voi nykyisin luoda sisältöä ja mahdollisesti jopa menestyä sillä. Podcasteja tulvii ovista ja ikkunoista, ja niitä tekevät niin ammattitoimittajat ja julkisuuden henkilöt kuin tavalliset kaverukset.

On yleisön vallassa määrittää, kenellä on tarpeeksi mielenkiintoista sanottavaa.

Podcastit venyttävät perinteisen median rajoja, sillä niiden sisältö voi käytännössä olla ihan mitä vain. Asiapitoiset puheohjelmat saavat seurakseen luovia fiktiivisiä tarinoita ja äänimaisemia.

Mielestäni podcasteilla on radiosta poikkeava mahdollisuus nostaa käsittelyyn vaikeita aiheita. Kaupallisen radion päiväohjelmat ovat usein kevyttä höttöä, joiden on tarkoitus rentouttaa ja viihdyttää.

Ilman lähetysvirran paineita voi paneutua syvemmin hankaliin ja puhuttaviin aiheisiin, kuten masennukseen tai taloudellisiin vaikeuksiin. Ääneen voivat myös päästä henkilöt, jotka eivät perinteisessä mediassa olisi äänessä. Omaehtoinen tekeminen laskee kynnystä puhua suoraan.

Lopuksi vielä muutama pitkiin kesäpäiviin sopiva podcast-suositus. Antti Holman Auta Antti! -podcastin jaksot viihdyttävät, mutta tarjoavat myös armollisia ja viisaita elämänohjeita.

Anna Karhusen ja Tiia Rantasen podcast Kaverin puolesta kyselen ruotii hauskasti noloja sattumuksia, joista kaikkein pahimmat tapahtuvat tietenkin aina kaverille. Päivystävät dosentit taas on kahden dosentin, Antto Vihman ja Miika Tervosen mielenkiintoinen aivoriihi, jossa etsitään vastauksia kysymyksiin maan ja taivaan väliltä.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme