Torin laidalta

Kirjasateessa Kirjakyläpäivillä

Kuva: Katja Luoma

Sysmässä on vietetty Kirjakyläpäiviä jo vuosikymmeniä. Kertun Kirjapäivistä alkanut kirjojen juhlaviikonloppu on kasvanut monipuoliseksi kirjojen ja elokuvien tapahtumaksi. Viime viikonloppuna järjestettyjä Kirjakyläpäiviä edelsi kaksi kirjan julkistamista.

Vajaa viikko ennen tapahtumaa Kirjakaupalla julkistettiin Sysmän Kirjakylä -niminen teos, jossa kerrotaan Kertun Kirjapäivien kehittymistä Sysmän Kirjakyläpäiviksi. Kirjoittajina ovat olleet aktiiviset kirjaihmiset, jotka ovat mahdollistaneet Kirjakyläpäivien järjestämisen vuodesta toiseen.

Vain pari päivää myöhemmin oltiin samalla asialla, kun vuonna 1990 perustettu ja vuonna 2012 lakkautettu Sysmän kehitysyhtiön historiasta kertova Kehityksen salat julkaistiin.

Kirjat ovat erilaisia, sillä Kehityksen salat perustuu tarkkoihin pöytäkirjamerkintöihin, tilinpäätöstietoihin ja lukuisiin haastatteluihin. Kirjakylä puolestaan tuo historiaansa esille aktiivisten toimijoiden kynistä.

Viikkoon mahtui vielä kolmaskin kirja, sillä Heikki Helinin Sysmän VPK:n 90 vuotta kestäneestä historiasta kertova kirja oli myynnissä torilla VPK:n omalla osastolla.

Kirjojen lisäksi kuultiin elokuva-alan ammattilaisia.

Sysmäläissyntyinen sikafarmarin poika Teemu Nikki ja sysmäläissyntyisen kuvataiteilija Marjatta Tapiolan tytär Zaida Bergroth kertoivat haastatteluissa elokuva-alasta. Samoin päivien aikana kuultiin kirjailijahaastatteluita.

Voidaan siis puhua kirjasateesta Sysmän Kirjakyläpäivillä, sillä uutuuskirjojen lisäksi sadetta tuli taivaalta kirjaharrastajien niskaan.

Sade ei kuitenkaan tosiharrastajia haitannut, ilmoittautuneet kauppiaat tulivat paikalle sateesta huolimatta. Samoin intohimoisimmat kirjojen ystävät eivät sateesta piitanneet.

Ennakolta jännitystä lisäsi se, että Kirjakyläpäivät järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ilman oman kylän kirjakauppaa. Järjestäjien helpotukseksi entinen kirjakauppias Heikki Oksanen avasi kirjakaupan ovet taidenäyttelylle ja divarikauppiaille.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme