Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Edustajat Euroopan näyttämöillä

Kuva: Sami Lettojärvi

Vastavalittu Euroopan parlamentti aloitti työskentelynsä kuun alussa. Ensikertalaisia on seitsemän, joihin kuuluu muun muassa perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen.

Ilta-Sanomien haastattelussa (18.7.) Hakkarainen kertoo, että hän uskoo kielitaitonsa riittävän Brysselissä, vaikka ei juuri englantia puhukaan. Hakkarainen myös aikoo omien sanojensa mukaan puhua suomea siinäkin tapauksessa, että osaisi muutakin.

Hakkaraisen lausuma muistuttaa paljon Viron ulkomaankauppa- ja it-ministeri Kert Kingon lausuntoa.

Kingo ilmoitti kesäkuun alussa, että aikoo työssään puhua lähinnä vain viroa eikä aio matkustaa, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.

Reformi-puolueen Marko Mihkelsson epäili, ettei Kingolle ollut täysin selvää mitä ulkomaankauppaministerin toimenkuvaan kuuluu.

Kingo on nationalistisen EKRE-puolueen ministeri, joka on aatteiltaan lähellä Suomen perussuomalaisia. Ehkä tästä löytyy pohja samankaltaisille ajatuksille vieraiden kielten puhumisesta.

Euroopan parlamentissa suurissa kokouksissa korvaan tulee tulkkaus ja pienemmissä ryhmäkokouksissa tulkki istuu vieressä. Tässä suhteessa Hakkarainen on Kingoa paremmassa asemassa, sillä ministereille ei ainakaan automaattisesti ole vastaavaa palvelua saatavilla.

Toisaalta ulkomaankauppaministerin voisi olettaa olevan kielitaitoinen ja myös valmis käyttämään taitoa. Kingo on nimittäin huomauttanut, ettei kyse ole siitä etteikö hän osaisi englantia. Hän ei vain halua puhua sitä.

Niin Kingo kuin Hakkarainenkin liikkuu tulevina vuosina isoissa ympyröissä. Niissä vaaditaan vähän kosmopoliittia sen sijaan, että kieltäydytään olemasta osa muuta maailmaa.

Hakkaraisen ja Suomen puolesta toivon, että viiden vuoden päästä kotimaahan palaa kielitaidoltaan kehittynyt, katsettaan avartanut mies.

Hakkaraiselle voin kertoa, että matkalaukun katoaminen on valittavasti usein osa matkustamista, ei merkki muiden kieroilusta Suomea kohtaan.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat