Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Huoltoasemista tuli kauppakeskuksia

Kuva: Sami Lettojärvi

Teininä tein kavereiden kanssa pitkiä pyöräretkiä, joiden aikana fillari vaati välillä huoltoa tai korjausta.

Apu oli harvoin kaukana, sillä teiden varsilla oli tiheässä huoltoasemia, joiden näppärät automekaanikot osasivat usein tehdä ihmeitä pyörällekin, jos polkijan omat taidot loppuivat.

Odotusaika huoltamon kahviossa ei sen sijaan retkeläistä hemmotellut: tarjolla oli usein vain kuiviksi mikrotettuja lihapiirakoita nakkien kera ja vielä kuivempia sämpylöitä, joiden välissä lojui lauantaimakkaran limoittama salaatinlehti.

Kun Suomeen 1950–1970-luvuilla rakennettiin kunnollinen valtatieverkosto, kohosi pieniä huoltoasemia teiden varsille kuin sieniä sateella.

Autot olivat nykyistä huonompia, ja huoltamot keskittyivät niiden hyvinvointiin. Varaosia ja tarvikkeita oli tarjolla runsaasti, huolto hoitui ja korjaaja päivysti usein iltaisin ja viikonloppuisinkin.

Jo 1970-luvun alussa ja vielä 2000-luvun alussakin huoltamoita oli yli kaksi tuhatta, nykyään selvästi alle tuhat. Tilalle ovat tulleet vain polttoainetta jakavat kylmäasemat ja suurimmillaan kauppakeskuksia muistuttavat liikenneasemat, jotka huoltavat enemmän matkustajia kuin autoa.

Kuljettajan vatsa kiittää tievarsien kohentuneista ruokalistoista, mutta auto on pulassa. Useimmilta tienvarsihuoltamoilta ei enää löydy yksinkertaisiakaan autotarvikkeita, lähinnä vain öljyä ja lasinpesunestettä.

Kaikenlaista rihkamaa on kyllä myynnissä yllin kyllin, mutta yritäpä löytää omaan autoosi sopiva lasinpyyhkijän sulka tai ajovalon polttimo.

Huollosta tai korjauksesta on useimmilla asemilla turha haaveilla edes arkena saati viikonloppuisin. Työvoima on kallista, kysyntää liian vähän.

Kestävät nykyautot ovat niin hienoja, ettei ne yleensä tarvitse kuin määräaikaishuoltoja, eikä niiden korjaaminen enää onnistu ilman merkkikorjaamon erikoistyökaluja ja varaosavalikoimaa.

Kun sähköautot yleistyvät, riittää huoltamoksi latausasema kahvilan seinässä.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat