Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Työmaa voi tappaa kaupunkikeskustan

Kuva: Sami Lettojärvi

Turun torin paikalla on iso kuoppa, johon rakennetaan toriparkkia. Laidalle on jäänyt vähän tasamaata, joka yhdessä viereisen kadun kanssa palvelee varatorina.

Melua, pölyä, ruuhkia, keskustan kaupat kärsivät... Monen turkulaisen mielestä kuopan voisi hyödyntää kippaamalla sinne Kakolanmäen ruman ja huonosti toimivan funikulaarin.

Vähän maata päälle, ja niin tulisi kaksi huonoa hanketta haudattua kerralla ja lopullisesti.

Turku ei ole ainoa kaupunki, jossa keskustan myllääminen kiistanalaisen kehityksen nimissä on herättänyt pahaa verta.

Tampere on jo parkkiluolansa rakentanut, ja nyt se panostaa joukkoliikenteeseen. Hämeenkadun puut on kaadettu, ja tilalle rakennetaan raitiovaunukiskoja.

Kaupungin pääkadun viihtyisyys on kadonnut, ihmiset liikkuvat mieluummin muualla, liikkeet pakenevat katuvieriltä ja keskustan elinvoima valuu syrjemmällä sijaitseviin kauppakeskuksiin.

Työmaa kestää aikansa, mutta sen vaikutukset voivat jäädä pysyviksi. Kun katu tai tori on kerran hiljennyt, ei entistä elinvoimaa välttämättä enää pystytä palauttamaan.

Lahdessa ja Mikkelissä toriparkin rakentaminen koetteli pahasti keskustaelämää. Kuinka työmaavaiheesta on toivuttu, sitä voi itse kukin arvioida lähikaupungeissa käydessään.

Ainakin Lahden tori näyttää minun silmääni paljon ankeammalta kuin ennen uudistusta. En tiedä, kuinka vilkasta parkkiluolassa on, kun en ole siellä vieläkään käynyt.

Heinolassa on kaivettu Savontietä jo kahtena kesänä. Lopputulos voi olla hyvä, mutta kadunvarren kauppiaat ovat varmasti kärsineet venyneestä remontista.

Tyhjille näyteikkunoille löytyy Heinolassa muitakin syitä kuin katutyöt, mutta joskus yksikin heikko kesä voi olla viimeinen korsi, joka katkaisee liikkeen kannattavuuden selän.

Savontien remontin jälkeen on vuorossa torin uudistus. Kun keskusta menee taas sekaisin, asiakkaat hakeutuvat muualle, eivätkä kaikki välttämättä enää palaa.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme