Torin laidalta

Syksyllä on lupa tirkistellä

Kuva: Heini Kuusela

Odotan syksyä kuin kuuta nousevaa. Se on nimittäin uteliaiden vuodenaika.

Tämän syksyn ohjelmakatalogiin kuuluvat muun muassa Love Island Suomi, Suomen suurin pudottaja ja reality-ohjelmien kuningas Big Brother Suomi. Lyöttäydyn iltaisin sohvannurkkaan katsomaan, kun ihmiset laihduttavat, rakastuvat ja hölmöilevät.

Reality-sarjojen määrä ja suosio räjähti 2000-luvun alussa, ja nousukiito jatkuu edelleen. On olemassa ”siistiä” realitya, kuten Selviytyjät tai Idols, joita koko kansa katsoo moitteetta. Sitten on niitä sarjoja, joita on muka noloa seurata, eikä niitä kukaan tosissaan katso. Oikeasti katsojaluvut hipovat taivasta.

En koe noloksi, että haluan katsoa miten pariskunnille käy viettelysten saarella. Halu tirkistellä kuuluu ihmisen luonteeseen. Kyse on osin itsekkäästä halusta kokea jonkinlaista ylemmyydentunnetta. ”En ikinä tekisi noin telkkarissa.”

Realitya vastustavissa argumenteissa on arvosteltu raakaa käsikirjoitusta ja leikkausta, ja todettu ettei haluta tukea bisnestä, joka hyötyy muun muassa esineellistämisestä. Mutta eivät osallistujat ole mitään uhreja. Useimmiten hakijat tietävät mihin ryhtyvät ja ovat haaveilleet osallistumisesta.

Ohjelmiin hakee ihmisiä, jotka haluavat olla esillä. Jos he tahtovat näyttää paljasta pintaa ja olla avoimesti seksuaalisia, se heille suotakoon. Eikö ole tylympää hyssytellä?

Ohjelmat luovat yhteisöllisyyttä ja niiden ympärille muodostuu keskustelua, ovathan ne aiheiltaan hyvin puhuttavia. Aivan kuin urheilusta tai politiikasta, puhutaan Twitterissä uusimmista käänteistä. Kaveriporukalla keräännytään katsomaan jaksot yhdessä. Osallistujat ovat samaistuttavampia ja sympaattisempia kuin näytellyissä draamasarjoissa.

Kaiken kaikkiaan hömpän luukuttaminen televisiosta on pakokeino arjesta.

En kaipaa paratiisi- tai selviytymissaarelle, kun voin siirtyä niille silloin tällöin vain ruudun kautta.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat