Torin laidalta
Anna-Kaisa
Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Osallistetaan lapsi harrastamaan

Kuva: Aku Isotalo

Suomen hallitus haluaa saada kaikki lapset ja nuoret harrastamaan. Jokaiselle lapselle halutaan tarjota mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Mallia otetaan Islannista. Suomalaisen version luomiseen on varattu 40 miljoonaa euroa.

Jo edellinen hallitus esitteli harrastustakuun, joka takaisi kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa. Harrastustakuun on ajateltu olevan tehokas keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

Muutama vuosi sitten perheessäni luettiin ahkerasti tarinaa rauhallisesta Erkistä, jonka vanhemmat halusivat löytää pojalleen harrastuksen. Vanhemmat halusivat osallistaa, sosiaalistaa ja liikunnallistaa poikaa, mutta lapsi ei innostunut yhdestäkään lajista. Hän katseli mieluummin perhosia ja leipoi joulutorttuja ja oli tyytyväinen.

Tarina muistuttaa tärkeästä asiasta: harrastuksen tulee lähteä lapsen toiveesta.

Nuorisotutkija ja talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo totesi kesällä Ylen haastattelussa, että harrastamisen tarkoitusta pitäisi miettiä uudestaan. Monet nykyharrastukset perustuvat enemmän tai vähemmän siihen, että osallistujien joukosta seulotaan lahjakkaimmat kilpaurheilijat tai taiteilijanalut.

Olen alkanut vierastaa sitä, että liikunnan harrastaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen niputetaan julkisessa keskustelussa yhteen. On toki hieno asia, jos vähävarainen lapsi voi saada tukea urheiluharrastukseensa, mutta urheiluseurojen eväät eivät riitä kovinkaan pitkälle tukemaan lapsia, jotka ovat tulleet varhain tietoiseksi liikunnallisesta lahjattomuudestaan. Esimerkiksi lasten fysioterapeuteilla olisi varmasti enemmän osaamista tukea liikuntaa vieroksuvia lapsia kuin kilpaurheiluvalmentajilla.

Lapsi ei myöskään ole automaattisesti vaarassa syrjäytyä, jos ohjattu harrastustoiminta ei kiinnosta. Lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkosen mukaan asiat eivät ole huonosti, jos lapsi syö ja nukkuu hyvin, on kiinnostunut maailmasta ja hänellä on pari hyvää kaveria.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme