Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

On päiviä, jolloin olen toivoton

Kuva: Sami Lettojärvi

Kävin hiljattain teinin kanssa pitkän keskustelun tulevaisuudesta ja elämästä noin yleensä. Teinin silmissä muinaisuuttani korosti muun muassa se, että olen elänyt maailmassa, jossa Neuvostoliitto, kylmä sota, Itä- ja Länsi-Saksa ja apartheid olivat totta.

Vaikka kaikki ei ennen ollut paremmin, oli viime vuosisadan lopulla maailmassa kuitenkin jotain optimismia ilmassa.

Baltian maat itsenäistyivät laulavan vallankumouksen myötä, rautaesirippu väistyi ja lamasta huolimatta toivoa tuntui olevan enemmän kuin nyt.

Jouduin toteamaan teinille, että hänen tulevaisuutensa näyttää kovin erilaiselta kuin omani. Pulla-ajan lapsena sain kasvaa kohti koko ajan lisääntyvän vaurauden odotusta, nykyteini joutuu miettimään elämää ja kulutusta ihan toisenlaisista näkökohdista.

Keskustelustamme jäi itselle vähän surullinen olo: olisin mielelläni maalannut teinin silmien eteen auvoisamman tulevaisuuden.

Ihminen tarvitsee itsensä kokoisia ongelmia kyetäkseen käsittelemään maailmaa.

Kun Amazonin viidakko palaa, Yhdysvallat ja Kiina käyvät kauppasotaa ja Iso-Britannian EU:sta lähtö näyttää todennäköiseltä ja sekavalta, koko maail­man asioiden murehtiminen vie voimat. Tulee käpertyneeksi sisäänpäin. On helpompi purkaa pahaa oloaan, julkisestikin, vaikkapa kassajonossa tönivästä mummosta.

Ylen haastattelussa Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo, että viimeisten vuosien aikana on käynyt yhä selvemmäksi se, että valtiot ajavat entistä vahvemmin omaa etuaan ja yleinen globalisaation puolesta puhuminen on jäänyt sivuun.

Maapalloa ei nähdä meidän kaikkien yhteisenä kotina, vaan sen sijaan rajat nähdään entistä vahvemmin.

Pitkällä tähtäimellä pelkkä oman edun tavoittelu tuskin on ihmiskunnan parhaaksi. Sen vaikutukset voi nähdä jo nyt esimerkiksi siinä, kuinka ilmastoasioihin suhtaudutaan. Ihan kuin saasteet ja luonnonilmiöt välittäisivät ihmisten keinotekoisista rajoista.

Toivottavasti tulevat sukupolvet antavat meille anteeksi.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme