Torin laidalta
Anna-Kaisa
Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Ikälopun naisen määritelmä

Kuva: Aku Isotalo

Ystäväni tunsi itsensä vanhaksi, kun hän tapasi baarin vessajonossa tyttärensä ikäisen naisen. Hän kuitenkin ilmoitti olevansa ikäloppu eli liian vanha käymään baareissa vasta sitten, kun hänen kuopuksensa täysi-ikäistyy.

Tein päässäni hätäisen laskutoimituksen ja totesin, että siinä tapauksessa olisin itse ikäloppu jo ensi vuonna. Ystäväni on minua neljä vuotta nuorempi, ja hänen kuopuksensa täyttää viiden vuoden kuluttua 18 vuotta. Mutta jos minunkin ikäloppuuteni määriteltäisiin alkavaksi vasta oman kuopukseni saavutettua täysi-ikäisyyden, voisin olla rauhassa vielä kuusi vuotta, eli vuoteen 2025 saakka.

Lapseni viettää 18-vuotissyntymäpäiviään tammikuussa. Väljästi määriteltynä olisin ikäloppu vasta kyseisen vuoden lopussa, jolloin viimeisetkin hänen ikäluokkaansa kuuluvat nuoret aikuistuvat.

Kaksi vuotta nuoremman ystäväni ei tarvitse tuntea itseään ikälopuksi vielä pitkään aikaan, sillä hänen nuorin lapsensa aloitti syksyllä vasta esikoulun. Lapsettomat kaverini voivat tällä logiikalla käydä baareissa ihan niin kauan kuin itse haluavat.

Me tulevat ikäloput voimme lohduttautua sillä, että aikuistuvat nuoret naiset ovat työelämän kannalta väärän ikäisiä vielä kauan. He yrittävät näyttää vanhemmilta kuin ovat, jottei heidän ammatillista osaamistaan arvioitaisi ulkonäön perusteella (usein tämä yritys epäonnistuu).

Viimeistään kolmikymppisinä he ovat työnantajalle synnytysriski, minkä jälkeen ei mene kuin muutama vuosi, ennen kuin heitä pidetään liian vanhoina oppimaan uutta.

Ikälopun määritelmä ei tietenkään ole totta. Jos voisin, kertoisin nuorelle itselleni, että iän murehtiminen on turhaa. Nainen voi olla jonkun mielestä väärän ikäinen tai väärän ikäiseltä näyttävän näköinen, mutta mitä sitten? Moni asia voi jäädä kokematta, jos antaa ulkopuolisen tai pään sisäisen ikämääritelmän rajoittaa elämää.

Antiikin Kreikassa elinajanodote oli alle 30 vuotta. Mitähän sen ajan 15-vuotiaat keski-ikäiset olisivat ajatelleet 2010-luvun ikäkriiseistä?

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat