Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Nyyrikki avaa tietä Nuutille

Jahas. Tänään on siis tammikuun kymmenes päivä. Nyyrikin päivä. On se niin väärin, että vuosikalenterissa on vain yksi Nyyrikin päivä. Ja tällä kertaa sekin perjantaina.

Oikeastihan Nyyrikin päivä on joka toinen tiistai. Silloin ilmestyy Nyyrikki-lehti.

Nyyrikin nimipäivää juhlivat vajaat kaksisataa Nyyrikkiä, parituhatta kestotilaajaa ja vaihteleva joukko irtonumeroiden ostajia.

Nyyrikki on kansallisromanttisen kauden nimiä. ​Kalevalassa​ ​Nyyrikki​ on ​Tapion poika, metsän haltija. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Nyyrikki-lehti alkoi ilmestyä säännöllisesti jo vuonna 1905.

“​Suomalaisen viihdelukemiston klassikko. Yli 100-vuotias Nyyrikki on voimissaan. Nyyrikki sisältää monien kirjailijoiden laadukkaita kotimaisia novelleja ja jatkokertomuksia. ”

Pitäisiköhän minunkin pyrkiä tuohon laadukkaaseen joukkoon?

Mutta palataanpa asiaan. Tänään on siis tammikuun kymmenes päivä. Minun joulukalenterissani on vielä kolme päivää jäljellä. Maanantaina on Nuutin päivä, joulunajan lopullinen loppu.

Haluan pitää joulusta kiinni viimeiseen asti. Siihen on pätevä syy. Minulla oli muutamia askareita, joiden oli määrä valmistua jouluksi. Eivät valmistuneet ennen joulua, joten ajattelin, että ehkä ne valmistuvat joulun aikana.

Nyt on siis vielä kolme päivää joulunaikaa. Ellen sitten päätä, että joulua riittää yhtä pitkään kuin joulukinkkua. Eikös joulukinkun luut ja muut tähteet ole perinteisesti kierrätetty laskiaisrokkaan.

Edelleen jatkuvaan joulunviettooni kuuluu se, että metsänhaltija Nyyrikin päivän kunniaksi ripustan lisää koristeita joulukuuseen. Ja vaihdan uudet paristot kuusen kynttiläsarjaan.

Kuusesta ei ole varissut vielä yhtään neulasta. Onkohan se nyt hyvä vai paha juttu? Jokin vuosi sitten pidettiin pahana sitä, että jouluksi kaadetaan eläviä kuusia. Nyt sitten kaikki muovi on pahasta.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat