Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Suomalaisuuden kliseet rapisevat

Kuva: Sami Lettojärvi

Käväisin talvilomallani taas kerran Kanarialla, viikon matkalla Gran Canarian Puerto Ricossa.

Lämmintä riitti kuin hyvänä Suomen kesänä – ja suomalaisia.

Juuri ennen lomaani alkoi Ruudussa komediasarja Keihäsmatkat, joka kelailee nostalgisia muisti- ja mielikuvia 1970-luvun villeiltä seuramatkavuosilta. Siihen aikaan suomalaiset vasta opettelivat kaukomatkailua, eikä kaikki aina sujunut kuin Strömsössä.

Jo ensimmäinen jakso vyörytti ruudun täydeltä vanhoja seuramatkakliseitä: huutokänniin itsensä ryyppäävät lentomatkalaiset, iltaretkeläisten sikajuhlahumalan, kotimaasta tuodut kahvit ynnä muut eväät – sekä chinchillaturkkiin ja uimahousuihin pukeutuneen matkakeisari Kalevi Keihäsen.

Keihäsmatkoilla itse käyneet kertokoot, miten todelta kuva vaikutti. Viinan viljelyn run- 29 sautta en epäile, sen ehdin itsekin nähdä votkaturistien valtaamassa Leningradissa vuonna 1986.

Vielä siihen aikaan suomalaisryhmään mahtui aina ainakin yksi turisti, joka ei poistunut hotellin baarista kuin nukkumaan, jos silloinkaan.

Nykyään suomalaiset tunnetaan maailmalla siististi käyttäytyvinä turisteina, jotka eivät enää kierrä kirkkoja ja museoita kaukaa, ja saattavat tyytyä ravintolassakin vain normaaleihin ruokajuomiin.

Kun etelässä nykyään näkee örveltäviä turisteja, he paljastuvat usein briteiksi. Mallorcalla ja Ibizalla on jo ryhdytty rajoittamaan viinan myyntiä ja hintoja, jotta sikailu saataisiin jotenkin aisoihin.

Suomalaisuuteen liittyy yhä paljon vanhoja metsäläiskliseitä, joiden ylläpitämisestä tunsimme ennen vanhaan jopa jonkinlaista kieroutunutta ylpeyttä: ei kielitaitoa, ei käytöstapoja, ei kiinnostusta kulttuuriin ja muihinkaan nähtävyyksiin, eikä varsinkaan kohtuutta baaritiskillä.

Enää niille ei löydy entistä katetta, sillä suomalaistenkin paksuun kalloon on vähitellen uponnut, ettei porsastelussa ole mitään leuhkimista. Jos aikoo olla metsäläinen, kannattaa pysyä metsässä.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat