Mielipide: Kyseenalaista toimintaa Pertunmaan metsissä

Raimo Ulmanen

Pertunmaan kunnan yksi suurimmista tavoitteista on mainostaa itseään esimerkillisenä ulkoilu- ja virkistyskohteita tarjoavana kuntana mökkiläisille ja mahdollisesti kuntaan muuttaville.

Muutamia vuosia sitten Pertunmaalla suoritetun rantojen yleiskaavoituksen yhteydessä kunta halusi varmaan osoittaa mallikelpoisuutensa lahjoittamalla Honkaniementien varressa Tilliniemen viisitoistahehtaarisen metsäpalstan virkistysalueeksi, jolla merkinnällä tila on kaavakartassa.

Palsta on Peruveden ja Tillilammen välisellä kannaksella, ja sillä sijaitsee Peruveden rannassa vene- ja uimaranta.

Kunnan metsien hoitovastuu on annettu metsänhoitoyhdistykselle. Se on tehnyt viimeksi menneenä kesänä kunnan metsiin uuden metsien käyttö- ja hoitosuunnitelman kymmeneksi vuodeksi.

Tuo suunnitelma on varmaan esitetty hyväksyttäväksi kunnan päättäville elimille.

Kuinka on mahdollista, että kaavassa virkistyskäyttöön merkitylle alueelle on viime syksynä tehty raaka 3,5 hehtaarin avohakkuu?

Oletan, että suunnittelija ei ole maastotöitä tehdessään edes vaivautunut tutustumaan kaavakarttaan, vaan on tehnyt työssään lähinnä suoritehehtaareja ja esittänyt kuviolle avohakkuun, kun puuston ikä sen sallii.

Avohakkuuehdotus tuolla kaavamerkinnällä varustetulle alueelle ei sovi ammattilaisjärkeeni. Viimeistään hakkuusuunnitelman ratkaisuja hyväksyessään kunnassa vastuullisten elimien olisi pitänyt tutkia kaavan tarkoitus.

Toisaalta on varmaa, että jos metsäammattilainen ei tuolle kuviolle avohakkuuta esitä, ei sitä myöskään kunta hakkaa.

Metsäammattilaisen vastuu on siis ensisijainen.

Kunta ei voi olla niin suuressa rahapulassa, että metsätuloja on saatava hakkaamalla virkistykseen tarkoitetun palstan ainoa järeämpi kuusikko avohakkuulla. Nyt on puhuttu paljon jatkuvan kasvatuksen ottamisesta käyttöön, mutta sitä tiedän metsätalouden lähes kammoksuvan.

Tässä tapauksessa kuusikkoon olisi pitänyt soveltaa jotakin keveämpää käsittelyä tai mieluummin jättää kokonaan käsittelemättä. Hyvä sienimetsikkö ja oikeastaan palstan ainoa näyttävämpi metsäkuvio on nyt tuhottu virkistyskelvottomaksi.

Suositukseni tämän raiskion virkistyskäytöksi on, että se keväällä kulotettaisiin näytösluontoisesti. Tienvarsimetsänä poltto olisi kohtuullisen turvallista toteuttaa ja kulotusta on aina pidetty hyvänä tekona metsän monimuotoisuuden kannalta.

Allekirjoittaneet myös Helena ja Juha Jokinen, Raija Ulmanen

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä ja törmäsi puuhun Sysmässä
 2. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 5. Heinolaan lotossa lähes 100 000 euroa, potti nousee 6,5 miljoonaan
 6. Poliisi pyytää havaintoja Heinolassa kadonneesta miehestä
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lukijalta: Kailaan koulusta päätettiin yhdessä
 9. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 10. Mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista – tuomittu aiemmin vastaavista rikoksista
 11. Lukijalta: Tutkittaisiinko vähän enemmän?
 12. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 13. Hamilton kaahaa kohti kaikkien aikojen formulakuninkuutta – kuljettajakollegat ovat jo heittäneet pyyhkeen kehään
 14. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 15. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste

Näytä lisää