Mielipide: Korona opettaa meitä ymmärtämään elämää

Kuolemattomuus: Vauraus, hyvinvointi ja kehitys luo harhakuvitelmia. Yksi virus romahduttaa uskon.

Marko Kilpi

Korona-virus iski ihmiskuntaan aikana, jolloin me jo kuvittelimme hallitsevamme elämää. Muun muassa israelilainen historiantutkija, professori ja kirjailija Yuval Noah Harar julistaa menestyskirjassaan Homo Deus: Huomisen lyhyt historia, kuinka ihminen on siirtymässä aikaan, jossa se tavoittelee jopa kuolemattomuutta.

Siitä juontuu myös teoksen nimi: Homo Deus eli Jumalaihminen.

”Kun ihmiskunta nyt on varmistanut ennennäkemättömän hyvinvoinnin, terveyden ja sopusoinnun ja kun otetaan huomioon menneet teot ja nykyiset arvot, seuraavia päämääriä ovat todennäköisesti kuolemattomuus, onni ja jumalallisuus”, Harar kirjoittaa. Hänen mukaansa käsissämme on kuoleman viimeiset päivät.

Harar ei ole yksin ajatustensa kanssa. Raymond Kurzwell nimitettiin 2012 Googlen tekniseksi johtajaksi. Hänen tehtävänään ei ole yhtään enempää tai vähempää kuin kuoleman selättäminen Googlen tytäryhtiön Calicon tutkimustyön kautta.

Maksujärjestemä Paypalin perustaja Peter Thiel aikoo elää ikuisesti ja tekee sen mukaisia sijoituksia tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Samalla tavalla ajattelevia yltiöpäisen äveriäitä henkilöitä riittää jonoksi saakka.

Korona on osoittanut, kuinka kuolemattomuuden saavuttamisessa on vielä paljon työtä tehtäväksi.

Ajatukset kuolemattomuuden saavuttamisesta kumpuavat vääristyneestä hallinnan tunteesta. Kun saavutamme riittävästi vaurautta, hyvinvointia ja kehitystä, kuvittelemme hallitsevamme elämää.

Ei tarvita kuin yksi virus, joka osoittaa meille, kuinka valheellinen tuo käsitys voi ollakaan. Korona tulee opettamaan meille ainakin sen, ettei elämä ole täysin ennustettavissa.

Elämään liittyy paljon epävarmuutta, joka meidän on viimeistään nyt hyväksyttävä. Se voi olla hyväkin asia.

Me elämme neljännen teollisen vallankumouksen kynnyksellä. Nämä vallankumoukset ovat olleet ihmiskunnalla aina kohtalokkaita ja vaarallisia.

Niihin on liittynyt valtavasti kärsimystä aina maailmansotia myöten.

On melkoinen kohtalon ivaa, jos neljännessä vallankumouksessa kaikkea uhkaava vihollinen ei olisikaan toinen ihminen, vaan luonto.

Ihmiskunnan olisi jo pitänyt harpata digitaalisuuteen, ottaa lopullinen niskalenkki jopa elämästä.

Ainakin se on varmaa, että ihmiskunta kamppailee nyt yhteistä, näkymätöntä vihollista vastaan. Nähtäväksi jää millaiseen vallankumoukseen se lopulta liittyy ja millä tavalla.

Tiede kehittää koko ajan keinoja selviytyä, ja viimein se rokotekin vielä syntyä. Jossain vaiheessa saattaa kuolemattomuuskin löytyä, mutta edelleen pätee se, mitä fyysikko Max Planck on sanonut: tiede kehittyy hautajaiset kerrallaan.

Niin kauan kuin kuolleisuus on vielä täydet 100 prosenttia, meidän on syytä suhtautua elämään realistisella nöyryydellä ja pitää itsestämme, toisistamme ja ympäristöstämme korostuneesti huolta.

Sillä se on kuitenkin edelleen täysin varmaa, että yhdessä pärjäämme aina paremmin.

Kirjoittaja on Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustaja (kok)

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 2. Koululaiset saivat lahjaksi prinsessapukuja juhlapukuliikkeeltä – "Vaaleanpunainen oli monen suosikkiväri"
 3. Suorat lähetykset jumalanpalveluksista ovat tuttuja Joutsan seurakunnalle jo vuosien takaa –  kirkossa kuvattiin ohjelmaa paikalliselle tv-kanavalle jo 1990-luvulla
 4. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 5. Tuore ylioppilas juhlii suvun kesken vasta kesäkuussa – korona hiljensi monen yrittäjän sesonkiviikon
 6. HS-gallup: Iso osa suomalaisista on tyytyväisiä hallituksen toimintaan koronakriisissä
 7. Trump siirtää G7-huippukokouksen syksyyn ja haluaa mukaan lisää maita
 8. Moni nainen kokee vuosien piinan ennen diagnoosia – endometrioosi kulkee usein suvussa
 9. Päättäjäisten juhlinnassa yksittäisiä kahakoita, Kuopiossa riita johti puukotukseen
 10. WHO antaa tunnustusta Suomen tumppaustoimille kansainvälisenä teemapäivänä – päivittäin tupakoivien suomalaisten määrän kerrotaan puolittuneen 2000-luvulla
 11. Yhdysvalloissa usea osavaltio on pyytänyt kansalliskaartia apuun rauhoittamaan protesteja – kaupungeissa ulkonaliikkumiskieltoja
 12. Kreikka sallimassa laajan matkustamisen EU-alueelta – lähtökenttä ratkaisee, tarvitaanko karanteenia
 13. Valioliigan tuoreimmissa testeissä ei löytynyt koronatartuntoja
 14. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 15. Bislett seuraa saksalaisesimerkkiä – yleisurheilulehtereille pahvikatsojia

Näytä lisää