Mielipide: Eikö työ kelpaa vieläkään?

Reijo Pöyry

Miten on mahdollista, että marja-, hedelmä- ja vihannessato on vaarassa jäädä keräämättä ensi kesänä. Syynä on työvoimapula, koska koronaepidemian vuoksi maahantulorajoitukset voivat estää ulkomaisten työntekijöiden maahantulon. Maassammehan tarvitaan vuosittain noin 15 000 kasvityöntekijää.

Jos tässäkään tilanteessa ei suomalaisen selkä taivu mansikkapellolla ei voi kuin ihmetellä. Työvoimapula ei ole todellinen syy, onhan työttömiä pilvin pimein ja lisää taitaa tulla näillä näkymin.

Tämä liittyy myös huoltovarmuuteen, joka tässä tilanteessa viimeistään pitäisi huomata. Taloudellisestikaan asia ei ole vähäpätöinen, sillä pelkästään mansikan myynnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa.

"Jos nyt pannaan polvilleen Suomen terveellisin ruuantuotanto, kyse on aikamoisista asioista", sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen (ESS 22.3.2020). Varmaa on, että niin valtion kuin kuntienkin talous tulee heikkenemään, ja kuinka paljon, sen näyttää aika

Kirjoitin joskus viime vuonna, kuinka Sipilän hallitus sai hyvää aikaan tasapainottamalla valtion taloutta ja arvelin, että joskus tulevaisuudessa häntä vielä siitä kiitetään. Näihin astihan hänen hallituksensa tekemät leikkaukset nähtiin pelkästään negatiivisena asiana.

Nyt monet asiantuntijat ovat jo todenneet, että onneksi taloutemme on näinkin hyvällä tolalla, kun syöksymme "tuntemattomaan." Eli kiitosta tulee Sipilälle nopeammin kuin arvasinkaan.

Tosin vihreitten mielestä olemme erittäin varakkaita, koska turvapaikanhakijoihin ja kehitysapuun on varaa satsata lisää, elleivät nyt mielet muutu. Ymmärrettäisiinköhän nyt, mitä vanha kansa tarkoitti, kun sanoi, että "pitää säästää pahan päivän varalle". Monet kunnat kuten yksityisetkin ovat eläneet kädestä suuhun, joten nyt on hätä käsissä.

Jostain syystä tuli mieleen vuosien takainen silloisen pääministeri Paavo Lipposen lausahdus oppositiolle sen hiillostaessa: "Voi tätä käsien pesua!"

Keskustelu