Mielipide: Miten kampaamo tai kahvila voi suunnata toimintaansa uudelleen?

Timo Heinonen

Suomalaiset yritykset toimialasta riippumatta ovat nyt akuutissa kriisissä. Toimialoittain ongelmat vaihtelevat, mutta koronakriisi koskettaa jokaista. Moni on menettänyt koko kassavirran. Asiakkaita ei ole ja tavara ei liiku.

Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä, ettei 1990-luvun laman tapahtumat toistu. Silloin yli 30 000 yritystä meni konkurssiin ja suuri osa siksi, että ne eivät saaneet suoraa rahallista tukea. Moni silloinen yrittäjä on kantanut tuota taakkaa vuosikymmenten ajan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen tuleekin päättää pikaisesti nimenomaan suorista rahallisista tuista suomalaisyrityksille. Näin voimme pelastaa monen suomalaisen työpaikatkin.

Olen saanut valtavan määrän viestejä ja muita yhteydenottoja mm. suoran vuokratuen tarpeellisuudesta. Sitä yritykset nyt tarvitsevat. Myös arvolisäveron alkuvuoden maksatusten palauttaminen yrityksille olisi nopea, vaikuttava ja konkreettinen keino selvitä eteenpäin. Arvonlisävero pitäisi lisäksi poistaa ainakin palvelualoilta määräaikaisesti vahvistamaan yritysten selviämistä.

Moni on lähestynyt ja kysynyt, eikö tuen voisi antaa ilman monimutkaista byrokratiaa yrityksille. Yrittäjät ovat kritisoineet niin Business Finlandin kuin Elyjenkin kriisitukien hakua ja hakukriteereitä.

Niissä yrityksiltä edellytetään älyttömyyksiä ja kohtuuttomuuksia. Vaaditaan ”uudelleen suuntautumista” tai ”laajempia kehittämistarpeita”. Ehdoissa on myös ”alihankintaverkoston kehittämistä”, ”tuotannon uudelleen organisointia”, ”tuotteiden ja palveluiden kehittämistä” ja ”osaamisen vahvistamista”.

Ja sitten isona ehtona, että ”avustusta ei voida myöntää yrityksen tavanomaiseen toimintaa”.

Mihin asiakkaansa menettänyt parturi-kampaaja, bussifirma tai kahvila tässä nyt uudelleen suuntautuu, kun toiminta on ollut kuitenkin kannattavaa ilman koronaa? Ja kannattaa muistaa, että näitä palveluita tarvitaan koronan jälkeenkin. Nyt pitää päinvastoin juuri saada tukea tuohon yrityksen tavanomaisen toiminnan turvaamiseen.

Viestejä on tullut jo ensimmäisistä koronakonkursseistakin ja suurista maksuvaikeuksista. Kuluva viikko alkaa olla monelle asiakaskuntansa ja liikevaihtonsa jopa kokonaan menettäneelle yrittäjälle kohtalon viikko. Myös työllistävät yritykset ovat ajautumassa konkurssiaaltoon ja massatyöttömyys saattaa olla arkea jo loppukesästä.

Tässä siis puhutaan kymmenistä tuhansista ja kriisin pitkittyessä jopa sadoista tuhansista suomalaisista työpaikoista. Jos nyt ei toimita, niin syksyllä työttömyys on karmeissa lukemissa.

Marinin hallituksen tulisikin tehdä päätös arvolisäveron palautuksista välittömästi ja saada suoria rahallisia yritystukia yksinkertaiseen hakuun ja käyttöön jo tällä viikolla. Tässäkin pitäisi tehdä enemmän ja nyt heti, kun liian vähän ja liian myöhään. Pahasti näyttää, että tukirahat valuvat nyt jälleen aivan vääriin paikkoihin.

Ei ole yhdenkään suomalaisen etu, että nyt annettaisiin terveiden suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten kaatua koronaan. Yhdessä ja yhteistyöllä olen varma, että tästäkin selviämme parhaiten.

Kirjoittaja on Hämeen vaalipiirin kansanedustaja (kok)

Kokoomuksen valtiovarainvaliokunnan vastaava

Keskustelu