Koronavirus muuttaa Euroopan Unionia ja rajavalvontaa

Jarno Strengell

Koronavirus on heikentänyt maailman, Euroopan ja Suomen taloutta sekä rajoittanut ihmisten liikkumista. Virus on myös yhdistänyt ihmisiä, puolueita ja EUn 27 jäsenmaata. Kaikilla on halu selvitä tästä kriisistä.

Kaikilla viranomaisohjeilla on perustelut, joilla pyritään estämään sairaanhoidon ylikuormittuminen, ihmisten menehtyminen ja pahemmat taloudelliset vahingot.

Vähemmän puhutaan siitä, että tällä hetkellä testataan miten Suomi ja EU kestävät koronavirustakin suuremmat epidemiat ja kriisit, eli miten unionin ulko- ja sisärajojen osittainen sulkeminen vaikuttaa ihmisten elämään ja talouteen.

Ulkorajojen osittainen sulkeminen pakolaisilta ja työperäisen maahanmuuton rajoittaminen on EU- johtajien päätös ja tällä hetkellä yleisesti hyväksytty toimenpide.

Euroopan Parlamentti miettii, miten se voisi vähentää koronaviruksen negatiivisia vaikutuksia ja samalla huokaisee helpotuksesta, ettei sen tarvitse kuunnella Turkin presidentin Recep Erdoganin uhkailuja lähettää satoja tuhansia pakolaisia Eurooppaan.

Koronavirus on yhdistänyt Euroopan unionia, mutta myös muuttanut ajattelutapaa. Ne jotka ovat halunneet rajojen tarkempaa valvomista, tulevat myöhemmin hyötymään ulkopoliittisesti tästä kriisistä kaikkein eniten.

Kirjoittaja on Mikkelin kaupunginvaltuutettu (sdp)

Keskustelu