Mielipide | Vuokranantajat ovat ratkaisevassa roolissa

Korona-virus tekee rajua tuhoa suomalaisessa yritysmaailmassa, varsinkin ravintolasektorilla. Eduskunnassa käsitellään paraikaa ravintoloiden sulkemista lailla ja se tullee astumaan voimaan lauantaina 4.4..

Lukemattomat ravintolat joutuvat lomauttamaan henkilöstönsä, jopa irtisanomaan ja kaikkialla yritetään saada juoksevia kuluja karsittua mahdollisimman pieniksi, jotta yritykset eivät lankeaisi konkurssiin.

Yksi merkittävimmistä juoksevista menoista yrityksillä on vuokrat. Niitä esimerkiksi ravintolat joutuvat nyt maksamaan tuhansia euroja kuussa, vaikka tuloja ei ole yhtään.

Yritysten kassat eivät sellaista pitkään kestä. Moni vuokranantaja on tilanteen ymmärtänyt, pystynyt näkemään isomman kuvan tilanteesta ja tulleet merkittävästi vastaan vuokralaisiaan, esimerkiksi alentamalla määräajaksi vuokria.

Silti edelleen on liian monta tapausta, jossa tätä isoa kuvaa ja tilanteen vakavuutta ei ole tunnistettu.

Voisi kuvitella, että olisi vuokraajallekin suotuisampaa, että vuosia vuokralla ollut yritys pysyisi toiminnassa ja pääsisi jatkamaan rajoitustoimien jälkeen.

Haluatteko nähdä itsenne sankarina, joka osallistui pelastustöihin?

Ravintolatoiminnassa tämä on monen kohdalla hyvinkin mahdollista, jos vain olisi jotain, jolla jatkaa.

Toinen vaihtoehto on se, että tuijotetaan vain lyhyen tähtäimen saatavia, annetaan yrityksen mennä nurin ja sen jälkeen alkaa uuden vuokralaisen etsiminen.

Kun koronan jälkeen taloustilanteet tässä maassa ja kansainvälisesti heikkenevät, uusien vuokralaisten löytäminen saattaa olla haastava tehtävä.

Vuokralaisena toimivan yrityksen pystyssä pitäminen on niin vuokraajan kuin vuokranantajan etu, ja samalla se on monen muunkin etu.

Yritysten elossa pitäminen on ratkaiseva teko tässä taistelussa.

Yhteiskunta verotulojen saajana ei ole vähäisimpänä hyötyjänä tässä asiassa ja ihmiset pysyvät yrityksen kautta leivän syrjässä kiinni.

Yritysten vuokrien kohtuullistamisessa on kyse yhteiskuntavastuusta. Me olemme nyt valtavan haasteen edessä ja jokaisen pitää ymmärtää oma mahdollisuutensa siihen vastaamisessa.

Vuokranantajat!

Tässä on teidän mahdollisuutenne osallistua tämän maan pelastamiseen. Älkää jättäkö tilaisuutta käyttämättä.

Kun joskus myöhemmin katsotte tätä aikaa taaksepäin, haluatteko nähdä itsenne sankarina, joka osallistui pelastustöihin, vai sivustakatsojana, joka antoi vahingon tapahtua?

Me olemme tässä veneessä kaikki yhdessä. Me päätämme yhdessä, pysyykö se pinnalla vai meneekö se pohjaan.

Kirjoittaja on Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustaja (kok)