Mielipide: Edelleen kysymyksiä Nordean talosta ja Heikinmäestä

Seppo Ruuskanen

Luin elinvoimajohtajan Päivän vieras- kirjoituksen 6.4. Itä-Hämeestä. Ihan hyvää asiaa.

Erityisesti jutun viimeinen kappale, missä pohdiskellaan, miten kaupunkiorganisaatiossa syntyy hyviä päätöksiä. Jutussa korostetaan, että tärkeänä tekijänä tässä on kaupunkilaisten ja kaupungin kesken käytävä vuoropuhelu, koska se auttaa ymmärtämään eriäviä mielipiteitä.

Kirjoitus herätti ristiriitaisia ajatuksia, koska elinvoimajohtaja ei ole vastannut hänelle Itä-Hämeessä 6.3.20 esittämiini kysymyksiin, joten päätin kirjoittaa tämän jutun.

Joku voi myös ajatella, että näin pandemia-aikana tällaisten asioiden esille tuonti on asiatonta. Kenties, mutta elinvoimajohtajaa lainatakseni: tästäkin selvitään. Pandemia tulee jättämään jälkensä Heinolan talouteen, eikä nyt vireillä olevat asiatkaan itsestään häviä.

Kaupungin ja etenkin kaupunkilaisten kannalta hyvien päätösten aikaansaanti on edelleen tärkeää, kenties jatkossa vielä tärkeämpää.

Olen elinvoimajohtajan kanssa samaa mieltä siitä, että tällaisten päätösten aikaansaamiseksi tarvitaan kaupungin ja kaupunkilaisten vuoropuhelua.

Elinvoimajohtajan menettelystä poiketen olen kuitenkin saanut oppini organisaatioissa, missä on korostettu, että hyvään lopputulokseen johtava avoin vuoropuhelu edellyttää, että kysymyksiin vastataan, vaikka vähäpätöisiinkin.

Elinvoimatoiminta on yksi keskeisistä toimijoista kaupungin kehittämisessä, epäilemättä se on sitä myös pandemian jälkeen, joten hyvien päätösten aikaansaanti on elinvoimajohtajalle tärkeätä.

Näin ollen uskaltaudunkin kysymään: kannattaisiko päätöstentekoprosessia koittaa parantaa sillä, että tekee niin kuin puhuu, myös kysymyksiin vastaamisen suhteen? Vaikka se poikkeaisikin kaupungin aikaisemmasta käytännöstä.

Kokeilun voisi aloittaa vaikka vastaamalla 6.3 esittämiini kysymyksiini, jotka koskivat Vierumäelle rakennetun Heikinmäen tilannetta.

Kuinka paljon yrityksiä sinne on tulossa ja kuinka paljon ne tuovat uusia työpaikkoja?

Sekä sitä, miten Nordea talon vuokraaminen elinvoimatoiminnan konttoriksi parantaa keskustan elinvoimaa ja miten tämä näkyy katukuvassa, sekä kuinka paljon tilojen vuokraus tuo Heinolaan uusia asukkaita Ja työpaikkoja?

Vuoropuhelua tuntui kaipaavan varsinkin Nordea talon vuokraus, sillä sitä ei tuntunut ymmärtävän saatikka hyväksyvän kukaan heistä, jotka ottivat minuun yhteyttä.

Joten hyvän päätöksen aikaansaaminen nykyisillä tiedoilla tuntuu aika epätodennäköiseltä, jos lopputulos on talon vuokraus kaupungille.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuulikki Kuparinen on nähnyt maailmaa, mutta sydän on aina Hartolassa
 2. 50-luvulla hukkuneiden nuorten muistokivi kunnostettiin – "Nyt siihen on meidän jälki jätetty"
 3. Kouluissa palataan ensi viikolla lähiopetukseen
 4. Torin laidalta: Asiakkaat on pilalla, pelkkää lokaa tilalla
 5. Joutsan taajaman tuntumaan haetaan lupaa kivimurskaamolle – osa luuli suunnitelmaa pilaksi kuultuaan, että hankkeen nimi on Peräaukon murskaamo
 6. Hangon veneturmatutkinnassa tarkastellaan kolmen veneen liikkeitä – yleisöltä saatu tapahtumista paljon kuvamateriaalia
 7. Suomessa todettu 16 uutta koronavirustartuntaa
 8. Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen
 9. Dustin Johnson nousi PGA:n mestaruuskilpailun keulille, tuplabogikaan ei himmentänyt mainiota kierrosta
 10. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 11. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 12. Kolme bogia lyönyt Castren notkahti hieman golfin LPGA-kilpailussa
 13. Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista
 14. Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt
 15. Yön uutiskooste: Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono

Näytä lisää