Mielipide: Peruskorjausten tuki on täsmälääke

Toni Pakkala, TkT, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Petri Ahonen, toimitusjohtaja, Julkisivuyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja

Rakennettu ympäristö kokonaisuudessaan kattaa kansallisvarallisuudestamme 83 prosenttia, bruttokansantuotteestamme 15 prosenttia ja työllistää viidesosan työikäisistä suomalaisista. Näin kertoo Rakennetun omaisuuden tila 2019 -raportti.

Samaisen raportin arvion mukaan jokainen rakennettuun ympäristöön satsattu euro tuottaa itsensä kaksinkertaisena takaisin.

Pelkästään olemassa oleviin rakennuksiin on sidottu 45 prosenttia kansallisvarallisuudestamme, eli noin 500 miljardia euroa. Siitä asuinkerrostalojen osuus on lähes kolmannes.

Rakennusalan tila on hyvin voimakkaasti kytköksissä koko maamme talouden tilaan. Usein on kuultu mainittavan, että rakennusalan tilanne näyttää ensimmäisenä suuntaa niin taantumaan kuin nousukauteenkin käännyttäessä.

Ennusteiden mukaan käynnissä oleva koronakriisi tulee väistämättä johtamaan merkittävään laskusuhdanteeseen, josta selvitäkseen valtio joutuu tukemaan yrittäjiä ja teollisuutta. Erittäin suurena työllistäjänä rakennusala on suurten tukitoimien tarpeessa.

Lama on aiemminkin toiminut korjausrakentamisen moottorina, kun uudishankkeiden riskit ovat kasvaneet liian suuriksi.

Esimerkiksi asuinkerrostaloista suurin osa on rakennettu ennen vuotta 1990, ja niiden korjaustarve ja korjausvelka ovat olleet pitkään kasvussa.

Vastaava tilanne on kuntien palvelurakennuksissa: kouluissa, päiväkodeissa ja terveyskeskuksissa. Esimerkiksi julkisivuja korjattiin vuonna 2018 vain jonkin verran yli puolet laskennallisesta tarpeesta, kertoo Julkisivuyhdistyksen vuosittain teettämä Julkisivumarkkinat-tutkimus.

Rakennuskannasta on kannustettu pitämään huolta erilaisten avustusten avulla, jotta rakennukset saadaan pidettyä turvallisina ja toimivina. Samalla on autettu niin epävarmuudessa eläviä taloyhtiöitä ja kiinteistönomistajia kuin edistetty työllisyyttäkin.

Nyt on jälleen riskinä, että taloyhtiöt eivät uskalla ottaa tai pahimmillaan saa lainaa välttämättömiinkään korjauksiin, ellei siihen ei saada avuksi valtiolta tukijärjestelyjä. Tukimuotoja ovat suora avustus korjauksiin ja lisä- ja täydennysrakentamiseen tai halpakorkoinen laina.

Korjausrakentamista tukemalla voidaan lyhentää jo muutenkin liian suureksi kasvanutta korjausvelkaa, parantaa lähiöiden arkkitehtuuria sekä viihtyisyyttä ja varmistaa, että korjaukset tehdään laadukkaasti.

Samalla välillisesti parannetaan asukkaiden hyvinvointia, työllistetään kotimaisia pienyrityksiä sekä teollisuutta. Yksityisten sekä yritysten veroilla mahdollistetaan edelleen palveluiden ylläpitäminen. Jokainen korjausrakentamiseen satsattu euro on nyt sijoitus parhaimmillaan.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuulikki Kuparinen on nähnyt maailmaa, mutta sydän on aina Hartolassa
 2. 50-luvulla hukkuneiden nuorten muistokivi kunnostettiin – "Nyt siihen on meidän jälki jätetty"
 3. Kouluissa palataan ensi viikolla lähiopetukseen
 4. Torin laidalta: Asiakkaat on pilalla, pelkkää lokaa tilalla
 5. Joutsan taajaman tuntumaan haetaan lupaa kivimurskaamolle – osa luuli suunnitelmaa pilaksi kuultuaan, että hankkeen nimi on Peräaukon murskaamo
 6. Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen
 7. Dustin Johnson nousi PGA:n mestaruuskilpailun keulille, tuplabogikaan ei himmentänyt mainiota kierrosta
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 10. Kolme bogia lyönyt Castren notkahti hieman golfin LPGA-kilpailussa
 11. Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista
 12. Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt
 13. Yön uutiskooste: Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono
 14. Kolumni: Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä
 15. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Näytä lisää