Heinolan talous lähti syöksyyn jo ennen korona-epidemiaa

Heinolan väestö vähenee ja ikääntyy. Sen seurauksena kaupungin verotulot jatkavat laskuaan jo viidettä vuotta. Valtuuston hyväksymässä taloussuunnitelmassa ennustetaan kuitenkin kunnallisveromme asvavan tänä vuonna 3,2 miljoonalla ja kasvun jatkuvan koko suunnittelukauden.

Kaupunginhallituksen käsittelyssä ollut tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden tulos osoittaa jo nyt 1,4 miljoonan euron alijäämää. Edelliseen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna tulos on heikentynyt yli 5 miljoonaa euroa – ilman koronan vaikutusta. Kaupungin tulorahoitus ei riitä kasvaviin poistoihin ja investointeihin.

Kuluvan vuoden talousarvion esittelyssä kaupunginjohtaja Jari Parkkonen kertoi, että Heinolan talous on rakentunut siten, että se kestää keskimäärin vain 5 miljoonan vuosittaiset investoinnit. Valtuusto on kuitenkin hyväksynyt tälle ja seuraavalle kahdelle vuodelle 71,8 miljoonan investoinnit. Ja jatkoa on luvassa.

Kaupunginjohtajan mukaan investoinnit maksetaan verotuloilla tai otetaan velkaa. Sitä otetaankin niin, että heikkopäistä hirvittää. Velka ja pitkäaikaiset vuokravastuut ovat jo nyt 126 miljoonaa ja valtuuston hyväksymällä suunnitelmalla velkaantuminen on kolmen vuoden kuluttua 187 miljoonaa euroa!

Monelle kaupunkilaiselle voi olla uutinen, että pelastusrenkaana pidetystä energiarahastosta ei ole kilahtanut kaupungin kassaan euroakaan vuoden 2008 jälkeen.

Tuotot on sijoitettu rahastoon ja otettu vastaava määrä velkaa, jolloin ei ole tarvinnut välittää rahojen käyttötarkoituksesta. Näennäisen järkevää riskillistä talouspolitiikkaa niin kauan kuin markkina-arvot kasvavat.

Nyt rahaston arvosta on kolmessa kuukaudessa tippunut 10 miljoonaa euroa. Velat eivät ole tippuneet.

Lainoja pitää kuitenkin lyhentää sopimuksen mukaan. Siihenkin joudutaan ottamaan lisää velkaa. Vuoden 2023 loppuun mennessä yhteensä 38,5 miljoonaa euroa.

Koronan vaikutukset alkavat tuntua. Kaupungin talous putoaa nopeasti pakkaselle. Kaupunginhallituksen ja valtuuston pitää kiireesti tarttua niihin asioihin, joihin voimme vielä itse vaikuttaa. Talouden tosiasiat tunnustaen kaupungille on laadittava selviytymisohjelma.

Aimo Bonden

Esa Kosonen

Mauno Kuusela

Ritva-Maija Kuuskoski

Harri Okkonen

Erkki Paukkonen

Kansalaisliike Pro Heinola

Keskustelu