Mielipide: Liito-oravan metsästä on tulossa oikeusjuttu

Heikki Niinimäki

Sinilähteen koulutalon ja Sinitaipaleen kaupunginosan rakentamisessa olisi tullut kiertää liito-oravien pesät ja varmuuden vuoksi myös todennäköiset asuinpaikat.

Tällä vuosituhannella on liito-oravien lukumäärä vähentynyt 143 000:sta jonnekin tuhannen tienoille. Uusia ei enää tule Venäjältä.

Suomen on vaalittava liito-oravan rippeitä. Eniten niitä on nykyisin länsirannikon kaupunkien vaalimissa vanhoissa virkistys- ja retkeilykuusikoissa.

Niissä tulee kasvaa myös koivulajeja, haapoja, leppiä, raitapajuja, pihlajia ja mielellään pensaita ja kostean maan luonnonruohoja. Lahoavat puut ovat tarpeellisia niille ja muille metsän pikku eläimille.

Kymmenisen vuotta sitten hämmästyttiin, että Heinolan seudulla on vähemmän liito-oravia kuin maakunnan ulkolaidoilla konsanaan. Sitten havahduttiin, että nyt on se 11. hetki suojella rippeet.

Kaksi keskikaupungin ulkolaidan metsää on herättänyt tuomarit.

Liito-oravakohdat on säilyttävä luonnontilaisina.

Tuomarit pitävät sopuratkaisuna sitä, että liito-oravien kotimetsään saa rakentaa, mutta eläimen kotirauha on turvattava.

Suomi katsoo kunnia-asiakseen noudattaa korkeavaltaisen Euroopan yhteisön viisaiden antamia määräyksiä, kun kerran siihen Euroopan unioniin kuulutaan.

Niillä käsketään ohittamaan Sinitaipaleen kaavakartalle merkityt leveät kadun kohdat siellä, mistä on tavattu liito-oravien kotialueita.

Kaupungin asiakirjakokoelmista ei ole yrittämälläkään löydetty tuomarien päätösasiakirjoja. Ne löytyivät yksityishenkilön tietokonemuistista.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus perusteli luonnonsuojelulain 49. pykälällä ja Euroopan yhteisön sanelemalla päätöksellä, siis kaksinkertaisilla käskyillä, että liito-oravakohdat on säilyttävä luonnontilaisina.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus määrää: ”Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikat on asemakaavamerkinnöistä huolimatta joka tapauksessa huomioitava rakentamista toteutettaessa. - - Itä-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys on löytänyt 24 lisääntymis-, levähdys- ja pesäpuuta.”

Oikeudelta jäi huomaamatta, että kartoissa ja ruokailujäännöskuvissa on havaitsemisvuodet.

Samoihin peräänantamattomiin pykäliin vedoten on korkein hallinto-oikeus käskenyt Sinilähteen koulutontilla noudattamaan samoja ohjeita näillä selkeillä sanoilla: Liito-oravan ”lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. - - Koulutontti on lähes kokonaan liito-oravan elinpiiriä ja sen ydinaluetta. Tontin tuntumassa on 11 liito-oravan käyttämää puuta, joista 9 on kolohaapoja. Ulostejäännöksiä on 45 puun tyvellä.”

Yliopistotutkija Ilpo Hanskin arvostettu ohje neuvoo vaalimaan oravapuun rauhan ja siitä 15 metrin ympyrän verran kullekin oravalle, yleensä emolle ja poikasille.

Metsän pohja on vehreä ja sammaleinen sieni- ja marjamaa. Sekin on säilytettävä. Aikuisen puun juuret ulottuvat Hämeessä alueelle, joka on kaksi kertaa puun rungon korkeus. Juuret tarvitsevat koskemattomuutta.

Koska kaupungin virastossa on säästämisehdoista hyvin tietoisia asiantuntijoita, on laiminlyönneistä viritetty oikeudenkäynti.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuulikki Kuparinen on nähnyt maailmaa, mutta sydän on aina Hartolassa
 2. 50-luvulla hukkuneiden nuorten muistokivi kunnostettiin – "Nyt siihen on meidän jälki jätetty"
 3. Kouluissa palataan ensi viikolla lähiopetukseen
 4. Torin laidalta: Asiakkaat on pilalla, pelkkää lokaa tilalla
 5. Joutsan taajaman tuntumaan haetaan lupaa kivimurskaamolle – osa luuli suunnitelmaa pilaksi kuultuaan, että hankkeen nimi on Peräaukon murskaamo
 6. Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen
 7. Dustin Johnson nousi PGA:n mestaruuskilpailun keulille, tuplabogikaan ei himmentänyt mainiota kierrosta
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 10. Kolme bogia lyönyt Castren notkahti hieman golfin LPGA-kilpailussa
 11. Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista
 12. Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt
 13. Yön uutiskooste: Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono
 14. Kolumni: Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä
 15. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Näytä lisää