Mielipide: Kohta puhutaan pelottavista l- ja t-sanoista.

Anne Joutsijärvi

Vastoin toiveajattelua koronavirus rantautui myös Suomeen. Talouden asiantuntijat välttivät käyttämästä t- ja l-sanoja, eli taantumaa ja lamaa. Jossakin pandemian takana ne luuraavat.

Hallitus ottaa miljardivelat tilanteen hallitsemiseksi. Sen ymmärtää. Samalla muistetaan, että velka on maksettava pois. Mistä siihen kerätään rahat?

Tietysti veronmaksajilta.

Lieneekö alunperin Ylen idea, mutta Yle kysyi kaikilta kansanedustajilta, pitäisikö maassamme ottaa käyttöön tilapäinen, tuloihin sidottu koronavero, jolla helpotettaisiin epidemiasta aiheutuvaa julkisen talouden kriisiä.

Kolme kansanedustajaa oli veron kannalla. Ajattelevatko he, että vero jäisikin tilapäiseksi?

Puolitoista miljoonaa eläkeläistä maksaa omalta osaltaan erilaisia veroja, välittömiä ja välillisiä.

Puhe kuulosti vaalilupaukselta, mutta taisi jäädä korona-aprillivappupilaksi. Onneksi.

Heistä yli 70-vuotiaita hallitus edelleen suositti pysymään erossa sosiaalisista kontakteista. Gerontologian professori Maria Jylhä arvosteli sitä tuoreeltaan hyvin perustellen A-studiossa.

Vaikka yritän noudattaa hallituksen neuvoja, on mieleni kyyninen puoli jotenkin alkanut epäillä, lieneekö niissä loppujen lopuksi kysymys ensin taloudesta, toiseksi terveydestä.

Olen jo jonkin aikaa odottanut, kuka televisiokeskusteluissa ensiksi mainitsee tuon melkein unhoon uponneen sanan: kestävyysvaje. Mutta tulihan se A-studiossa (4.5.), kun Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies otti sen esille.

Julkiset menot sen kuin kasvavat pandemian aiheuttamien kustannusten lisäksi, koska lisääntyvä vanhusväestö tarvitsee paljon terveys- ja hyvinvointipalveluja.

Veronmaksajat maksaisivat tietysti myös vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin virtuaalivappupuheessaan esittämän lahjan: kaikille suomalaisille annettaisiin tietysti yhteisestä julkisesta kassasta 100 euroa erilaisten palvelujen hankkimiseen.

Kenellepä ei ilmainen raha kelpaisi. Ja kyllähän se virkistäisi taloutta, ellei joku pistäisi sitä sukanvarteen säästöön.

Mutta haloo, haloo! Suomen väkiluku oli viime vuonna runsaat 5,5 miljoonaa. Kun luku kerrotaan sadalla, saadaan tulokseksi 550 miljoonaa (euroa).

Anderson siis haluaisi pinota valtion miljardien velkaan lisää yli puoli miljardia. Puhe kuulosti vaalilupaukselta, mutta taisi jäädä korona-aprillivappupilaksi. Onneksi.

Mutta onneksi meitä yli-ikäisiä (kuten joku asian ilmaisi) yli seitsemänkymppisiä suojellaan – toisin sanoen eristetään.

Sillä meitäkin tarvitaan silloin, kun talouden realiteetit tulevat vastaan valtion velan takaisin maksun muodossa. Jos joku joskus esitti eläkkeiden leikatun indeksin poistamista, niin sekin on unohdukseen upotettu sana.

Keskustelu