Mielipide: Tunnista erot koronavirusinfektion ja siitepölyallergian oireissa

Fuat Wafin

Kevään siitepölyallergia on päässyt vauhtiin samaan aikaan kun koronavirusepidemia on päällä.

Siitepölyallergialla ja koronavirusinfektiolla on yhteisiä oireita, mutta oireissa on myös selviä eroavaisuuksia. Ongelma ei ole mitätön, sillä viidennes suomalaisista saa oireita siitepölyistä.

Koronavirusinfektio tarttuu henkilöstä toiseen etenkin pisaratartuntana hengityksen, puhumisen tai yskimisen yhteydessä.

Siitepölyallergian oireet aiheutuvat puolestaan ilmassa olevista siitepölyhiukkasista, jotka ovat peräisin puista, kukista ja heinistä. Koivun siitepöly alkaa näinä päivinä leviämään.

Siitepölyallergian keskeiset oireet ovat vesinuha, silmien kutina ja punoitus, ihon kutina. Kuumetta siitepölyt eivät juurikaan aiheuta.

Edellä mainitut oireet taas eivät ole yleisiä koronavirusinfektioissa. Koronavirus aiheuttaa oireet 2-14 päivän kuluttua tartunnasta ja pääoireet ovat kuume, hengenahdistus, kurkkukipu, yskä, ripuli.

Siitepölyallergia alkaa oirehtia hyvin äkillisesti sen jälkeen, kun sille allerginen joutuu tekemisiin siitepölyn kanssa. Siitepölyallergia ei ole tarttuvaa päinvastoin kuin korona.

Koronavirusinfektio ja siitepölyallergia voivat hyvinkin esiintyä samassa henkilössä samaan aikaan, mikä tekee tilanteen arvioinnin välillä hankalaksi. Siitepölyt eivät kuitenkaan aiheuta positiivista koronatestiä.

Kansalaisille on jaettu kirjalliset ohjeet miten menetellä, jos epäilee koronavirustartuntaa. Heinolan kaupungin nettisivuilta löytyy myös selkeät ohjeet asiasta.

Siitä, miten paljon ja mitä siitepölyä on liikkeellä, saa tietoa esimerkiksi Turun Yliopiston ylläpitämästä Norkko-palvelusta.

Kun siitepölyä on runsaasti ilmassa, kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan ulkona olemista ja käydä asioilla tai lenkillä mieluimmin aamupäivällä ennen kello kymmentä. Siitepölyallergian oireiin löytyy hyvin toimivia lääkkeitä, kuten antihistamiinitabletit, nenäsuihkeet ja silmätipat. Nykyään myös siedätyshoidot ovat yleistyneet, koska toteutus käy helpommin kuin aikaisemmin. Korovirusinfektion oireisiin niilä ei ole mitään vaikutusta.

Keskustelu