Mielipide: Herätäänkö nyt huoltovarmuuteen?

Reijo Pöyry

Suomen hauras kansa ei jaksa tehdä raskaita maataloustöitä ja siksi tarvitsemme vuosittain tuhansia ulkomaalaisia kausityöntekijöitä.

Tämä on viimeistään nyt käynyt selväksi, sillä kyse ei ole palkkauksesta, kuten on yritetty selittää.

Esimerkiksi mansikanpoiminta on urakkatyötä, josta maksetaan sama hinta poimijalle kansallisuudesta riippumatta ja siinä voi tienata hyvinkin toista kymppiä tunnille. Tiedän, että moni suomalainen haluaisi mennä auringonottoon TESin mukaisella tuntipalkalla joka isännälle kävisi varsin tyyriiksi.

Mitäkö me riskiryhmässä olevat olemme arvostelemaan nuorempien työhaluja? Voin kertoa että jo viisitoistakesäisenä kynnin hevosella kivistä peltoa ja siitä lähti kunnioitus kotimaista ruokaa kohtaan.

Huoltovarmuudestahan tässä kaikessa on kysymys, joka tosin on nyt jo osoittautunut illuusioksi. Ruokapula uhkaa jo nyt satoja miljoonia ihmisiä maailmalla ja sillä voi olla heijastusvaikutuksia meillekin ainakin kohonneina hintojen nousuna.

On myös arvoitus , millainen satokausi tulee olemaan, jos vielä osa sadosta jää korjaamatta myös muissa maissa vierastyövoiman puutteen vuoksi.

Yllättäviin tilanteisiin varautuminen olisi meilläkin nyt viimeistään syytä ottaa opiksi. Erityisesti sähkön- ja lämmöntuotannon varmuus ja riittävyys arveluttaa.

Vanhimpien ydinvoimaloiden kerrotaan olevan tulossa elinkaarensa päähän ja uusien valmistuminen takkuaa pahemman kerran.

Tuulivoima ei riitä alkuunkaan korvaavana vaihtoehtona. Lisäksi merkittävä osa sähköstä tuodaan naapurimaista, jossa poikkeustilanteissa on omat riskinsä.

Sähkön tarve ei ainakaan tule vähenemään, kun autotkin on tarkoitus saada sitä kuluttamaan. Myös kotimaisen polttoaineen, turpeen, käyttöä vaaditaan lopetettavaksi, vaikkei ole selvinnyt millä sen osuus korvataan.

Vanhan sanonnan mukaan ikäihminen ei kaipaa muuta kuin leipää ja lämmintä, mutta hyvin tuo näkyy kelpaavan nuoremmillekin. Ihmisen perustarpeista on kysymys, vaikka sitä pidetään itsestäänselvyytenä!

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätösvalta karkaa Heinolan käsistä
 2. Torin laidalta: Onko viestijäkuvasi rikkinäinen peili?
 3. Hämeeseen 6 miljoonaa euroa EU-hankerahoitusta
 4. Lusin laulujuhlassa soivat vanhat iskelmät
 5. Eläinsuojeluneuvoja auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta
 6. Inflaatio jäi kesäkuussa nollaan – euroalueella kuluttajahinnat nousivat 0,3 prosenttia
 7. Ranskan kansallispäivän sotilasparaatista luovuttiin koronan takia – Presidentti Macron linjaa loppukauden suunnitelmiaan
 8. Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa
 9. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 10. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 11. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 12. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 13. Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta
 14. Real Madrid on yhden voiton päässä sarjamestaruudesta – "Emme voi vielä ottaa rennosti"
 15. Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Näytä lisää