Mielipide: Ennen koronaa oli toisenlainen sota

Marjatta Ranta

”On täynnä tuskaa tää maailman meno.

Sain murheenviestin: mun kaatui eno.

Mun pikkusyömmeni hämmästyi,

ja lapsensilmäni kyyneltyi.”

Mm. näin lausui eräs pikkutyttö talvella 1943 isänsä kirjoittamaa runoa enonsa arkun ääressä.

Sota kaatoi kallista viljaa ja kaataa edelleen: mielettömän sodan murhenäytelmiä päivästä toiseen. Seuraukset ovat kauheita, eikä loppua näy.

Meidät luokitellaan ns. uusavuttomiksi, holhottaviksi.

Nyt on meneillään myös toisenlainen sota, koronasota. Sitä vastaan taistelee koko maailma, eikä kukaan tiedä, milloin se voitetaan, vai voitetaanko koskaan. Sen leviämisen estämiseksi ja taltuttamiseksi tehdään valtavasti arvokasta ja uhrautuvaa työtä. Tavallinen kansalainen ei pysty arvioimaan sitä kokonaisuutta, joka asioiden hoitamiseen liittyy.

Lukemattomat ihmiset asettavat itsensä alttiiksi tartunnoille pelastaakseen muita.

Valitettavasti politiikkapeikko pyrkii joskus sotkemaan pasmoja omien tavoitteidensa puolesta.

Tuoni on niittänyt tässäkin sodassa jo valtaisan määrän viljaa.

Suomen kuolonuhrien määrä on niitä pienimpiä, ainakin toistaiseksi. Tiedämme myös, että Suomen rajoitteet ovat aiheuttaneet monelle taholle mittaamattomia menetyksiä. Se on kylmä totuus, ja meitä pelottaa. Tämä kaikki on tehty kuitenkin ihmishenkien pelastamiseksi koronan kynsistä.

Meitä tavallisia kansalaisia ”kirveltää” se, että riskiryhmiin kuuluviksi luetaan kaikki yli 70-vuotiaat. Tätä me kaikki emme ymmärrä. Asiaa selitellään monella tavalla. Meidät luokitellaan ns. uusavuttomiksi, holhottaviksi. Yhtäkkiä meistä on tullut riesa yhteiskunnalle.

Minulta on kysytty, käynkö vielä itse kaupassa. Valitettavasti naamani rypyt paljastavat ikäni. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että olen saanut elää suhteellisen terveenä ja pystynyt toistaiseksi hoitamaan omat asiani.

Kun ystävät kysyvät voinnistani, vastaan: ”Mennään päivä kerrallaan, huomisesta emme tiedä.”

Sen vastauksen olen oppinut rakkailta vanhemmiltani, jotka aikanaan joutuivat näkemään ja kokemaan edellisen vuosisadan vaikeat ajat. Huomisesta emme todellakaan tiedä!

Koronaviruksen leviämisen suhteen on valonpilkkujakin. On paikkakuntia, joihin viirus ei ole vielä tunkeutunut. Toivon mukaan terveysviranomaiset tiedottavat asukkaille välittömästi, jos ja kun tautitapauksia ilmenee, että tiedetään missä mennään.

Meidän yksityisten henkilöiden tulee tietää vastuumme. Terveesti ajatteleva ihminen tietää kuntonsa ja terveydentilansa ja sen perusteella pystyy arvioimaan tekemisensä ja avuntarpeensa.

Noudatamme yleisiä ohjeita, emme väheksy taudin vakavuutta. Mutta kriteerinä ei saa olla ikä, jonka perusteella ”reviirit” määrätään. Maalaisjärki on paikallaan monissa asioissa.

Sana ”kohtalo” käväisee usein mielessäni,

Hallitus on nyt purkanut joitakin ikäryhmäämme koskevia rajoitteita. hyvä sekin. ”Pää pystyyn, Helena.”

Arvostan suuresti kaikkia henkilöitä, jotka ovat joutuneet ja joutuvat tämän vaikean asian kanssa kamppailemaan. Voimia heille, voimia kaikille ja valoisaa kesää.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kesäkuu oli vuosikymmenen kuumin – viimeinen päivä teki kuivasta kuusta myös sateisimman
 2. Anne Elo-Rauta ja Pertti Kuisma hoitavat puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla ja pitävät aina silmät avoinna ja korvat höröllä uusille ideoille
 3. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 4. Pääkirjoitus: Lähin huoli on aina pahin huoli
 5. Tuttiksen kalat ovat uineet heinolalaisten sydämiin
 6. Jalkapallotähti Franck Riberyn kotiin murtauduttiin – "Kuinka voin tuntea oloni täällä hyväksi tämän päivän jälkeen?"
 7. Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa
 8. Veneet karkailivat ja hajoilivat navakassa tuulessa tänään – purjeveneestä katkesi masto, soutuveneen mukaan lähti laiturikin
 9. Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Vuokatissa
 10. Real Madrid ja Barcelona käyvät keskinäistä mestaruuskisaa
 11. Palloliitto vahvisti Puola-ottelun pelipäivän – EM-kisoihin valmistava peli valmistaa nyt Kansojen liigaan
 12. Uber ostaa ruokaa kuljettavan Postmatesin 2,3 miljardilla eurolla
 13. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 14. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 15. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa

Näytä lisää