Päivän vieras: Suvivirrellä on aina sijansa

Eira Pitkänen

Maailmassa on käyty uskonsotia milloin miekoin, milloin miettein. Osansa ovat saaneet luterilaisen kirkon virret Enkeli taivaan ja Suvivirsi, joiden laulamisesta kouluissa on lähivuosina pidetty kapelia.

Hullunhommaa niiden kieltämisyritykset, sillä Suvivirsi on aineetonta satojen vuosien kulttuuriperintöä. Eihän sen vaaliminen vie mitään pois yhtään keneltäkään.

Niinpä tänä iltana koko Suomi laulaa Suvivirttä. Kun koronavirus estää tavanomaiset kirkonmenot ja koulujen kevätjuhlat, virsi veisataan parvekkeilla ja pihamailla turvavälit toivottavasti muistaen.

Ne, joilta tämä lauantain veisuu jää väliin tai jotka haluavat kokea saman heti uudestaan, voivat tulla huomenna eli helluntaipyhänä Heinolan Rantapuistoon Torikadun alalaitaan, missä jonkin kokoisen esilaulajajoukon tuella lauletaan suvivirsi ja neljä muuta sen henkeen sopivaa laulua.

Suvivirren historiasta on sellaistakin tietoa, että se kaiketi närkästyttäisi hyvin siveellisiä ihmisiä ja riemastuttaisi siveellisyyteen väljästi suhtautuvia. Tämä kertomus alkakoon helpommin suvaittavasta kohdasta eli kurjuudesta ja kuolemasta.

Yksi historian kauheimmista nälkäkatastrofeista sattui 1690-luvulla. Luonnonmullistukset jäähdyttivät ilmastoa radikaalisti, kasvu tyrehtyi ja ruoka loppui Suomesta sekä muualta Euroopasta.

V irsi sai nykyisen kaltaiset sanansa Ruotsissa 1695 .

Noina suurina kuolonvuosina yksin Suomessa kuoli nälkään niin moni, että sama prosenttiluku suhteutettuna nykyiseen väkilukuun tarkoittaisi puoltatoista miljoonaa ihmistä.

Keskiaikaisesta eroottissävyisestä runoudesta ammentanut suvivirsi sai nykyisen kaltaiset sanansa Ruotsissa 1695. Sävelen oletetaan olevan ruotsalainen kansansävelmä.

Suomalaiseen virsikirjaan Suvivirsi tuli 1702, juuri kuolonvuosien mentyä.

Onkin arvioitu, että painajaisesta päästyä kiitettiin Jumalaa uudesta kesästä, jonka lämpö sai luonnon pitkästä aikaa kukoistamaan, viljan kasvamaan ja linnut laulamaan.

Kun peilaa virren sanoja kuoleman vuosia vasten, on helppo ymmärtää, ettei kyseessä ole vain kaunis korulauseinen runo, vaan suuri helpotuksen huokaus ja kiitollisuuden osoitus.

Pari näytettä 1701 suomennoksesta:

Jo joutu armas aica Ja suvi suloinen

Joll caunist caiken paican Caunista cuckanen.

Nyt armas Auring meitä Taas lähte lähemmäs

Hän kuolleet hauto heitä jäll teke eläväks

Nyt lindu äänell corjall Taas laula taitawast

Eng me sijs mahdais Luojall Täältä weisat iloisast?

Nyt riemulaululla Cuin ilotta ja täyttä

Meit laupioill lahjoilla

Jos googlaa hakusanoilla ’Suvivirren historia’, löytää tätä laajempia kuvauksia virren synnystä.

Koko Suomen Suvirsi-hetki parvekkeilla ja pihoilla on tänään kello 18.00

Rantapuiston ja Torikatu ykkösen huominen laulutuokio alkaa kello 12.00, kesto noin 20 minuuttia.

Suvivirren lisäksi lauletaan Sunnuntaiaamuna (On kesän kirkas huomen), Kotomaamme (Täällä Pohjantähden alla), Paimenpoika (Jäi toiset aamulla nukkumaan) ja Aamulaulu (Tuhanten rantain partahilla). Kuorostemmoja osaavat voivat halutessaan laulaa omaa stemmaansa.

Näitä laulajaisia eri teemoin jatketaan pitkin kesää, ja paikalle voi esilaulajaksi tulla kuka kulloinkin pääsee ja haluaa. Myös laulu- ja soittosolistit ovat tervetulleita, pari kolme sooloesitystä aina mahtuu joukkoon.

Yhteislauluja vetää kitaroineen alan konkari Hannu Knuutila.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kesäkuu oli vuosikymmenen kuumin – viimeinen päivä teki kuivasta kuusta myös sateisimman
 2. Anne Elo-Rauta ja Pertti Kuisma hoitavat puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla ja pitävät aina silmät avoinna ja korvat höröllä uusille ideoille
 3. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 4. Pääkirjoitus: Lähin huoli on aina pahin huoli
 5. Tuttiksen kalat ovat uineet heinolalaisten sydämiin
 6. Jalkapallotähti Franck Riberyn kotiin murtauduttiin – "Kuinka voin tuntea oloni täällä hyväksi tämän päivän jälkeen?"
 7. Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa
 8. Veneet karkailivat ja hajoilivat navakassa tuulessa tänään – purjeveneestä katkesi masto, soutuveneen mukaan lähti laiturikin
 9. Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Vuokatissa
 10. Real Madrid ja Barcelona käyvät keskinäistä mestaruuskisaa
 11. Palloliitto vahvisti Puola-ottelun pelipäivän – EM-kisoihin valmistava peli valmistaa nyt Kansojen liigaan
 12. Uber ostaa ruokaa kuljettavan Postmatesin 2,3 miljardilla eurolla
 13. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 14. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 15. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa

Näytä lisää