Mielipide: Nordean talo torin laidalla viestii kaupungin elävyydestä

Kirsi Lehtimäki Kirjoittaja on Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd)

Pitäisikö kaupungin ottaa vastaan Marjatta ja Eino Kollin säätiön tarjoama lahjoitus vai ei? Maanantaina kokoontuva Heinolan valtuusto tulee tekemään asiasta päätöksen.

Säätiö on esittänyt kaupungille yhteistyöhanketta omistamaansa Kiinteistö oy Torikatu 8 liittyen. Kyseessä on tyhjilleen jäänyt Nordean rakennus torin laidalla.

Säätiö toivoo kaupungista kumppania. Lahjoituksen kohteena olevat osakkeet oikeuttavat katutasossa olevan entisen pankkisalin ja tiettyjen kellarikerroksen tilojen hallintaan.

Itä-Häme 26.5. mielipidekirjoituksen kirjoittajat ovat huolissaan siitä, että kaupunki sitoutuu 20-30 vuodeksi säätiön vuokralaiseksi.

Yhteistyöhankkeen toteutuessa kaupunki maksaa yhtiövastiketta omistamistaan tiloista ja rahoitusvastiketta omiin tiloihin kohdistuneiden perusparannusten osalta.

Kaupunki ei ole vuokralainen.

Kaupunki ei ole vuokralainen.

Kaupungin osuus, jota lyhennettäisiin rahoitusvastikkeena, olisi noin 700 000 euroa. Lisävelkaa ei ota kaupunki vaan yhtiö. Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen totesi fb-julkaisussaan: ”Jos kaupunki haluaa, omasta syystään tai ostajan ilmaantuessa, myydä Nordea-kiinteistön kaupungin osuuden, se voi niin tehdä heti. Tällöin vastuut myös katoavat.”

Myös kaupunginhallitus on pyytänyt ja saanut lisäselvityksiä. Asiaa käsiteltiin valtuustoinfossa torstaina. Valtuutetuilla oli mahdollisuus opastetusti tutustua tiloihin. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle lahjoituksen vastaanottamista.

Myös itseäni on kiinnostanut vertailutiedot Vanhassa lehtitalossa sijaitsevien nykyisten tilojen ja mahdollisten uusien tilojen sekä uusien suunnitelmien välillä. Lukujen vertailu on monimutkaisempaa kuin mielipidekirjoituksessa annetaan ymmärtää. Nykyiset tilat eivät tällä hetkellä vastaa muuttuneita tarpeita.

Käytän eri yhteyksissä usein Vanhassa lehtitalossa sijaitsevan Spotin tiloja ja olen ollut niihin tyytyväinen. Muilta paikkakunnilta tulleet kollegani ovat olleet yllättyneitä upeista avoimista työtiloista, joita kaupunki on tarjonnut.

Toisaalta tiedän, että nykyiset tilat eivät tällä hetkellä ole tarkoituksenmukaiset työllisyyspalveluiden käyttöön.

TE-toimiston palveluiden muutosten myötä Heinolassa oli rakennettava uusi työllisyyden hoidon toimintamalli. Uusissa suunnitelmissa tämä palvelu siirtyisi torin laidalle. Tiloja käyttäisivät kaupungin eri toimialojen työntekijät, TE-toimiston väki ja kolmas sektori moniammatillisessa asiakastyössä.

Elinvoimatoimen virkamiesjohto siirtyisi kaupungintalolle ja uusissa tiloissa tarjottaisiin esimerkiksi yrityksille suunnattuja palveluita.

Torin laidalle mahdollisesti rakentuvat tilat olisivat yksi keino luoda kaupunkilaisten yhteisiä olohuoneita. Tiloja voisi ajanvarauksella käyttää ilta-aikaisin esimerkiksi yhdistystoimintaan.

Itä-Hämeen mielipidekirjoittajat 29.5. näkevät, että Virasto torin varrella ei tuo elävyyttä.” Näen asian toisin.

Lukio rakennetaan keskustaan juuri siksi, että nuoret elävöittävät keskustaa. Myös kaupungin palveluiden tuominen torin laidalle elävöittää keskustaa. Vaihtoehto, tyhjä rakennus paraatipaikalla, viestisi jotain muuta.

Nyt yksityisellä rahoituksella toteutetaan torin ympäristöön investointeja, joissa kaupunki olisi kumppani.

Myös muiden historiallisesti arvokkaiden rakennusten kohdalla toivoisin, että löytyisi kumppanuuksia, joiden kautta heinolalaisille tärkeät rakennukset saataisiin kunnostettua ja niille löytyisi käyttöä.

Kommentoi