Mielipide: Nordean talo torin laidalla viestii kaupungin elävyydestä

Kirsi Lehtimäki Kirjoittaja on Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd)

Pitäisikö kaupungin ottaa vastaan Marjatta ja Eino Kollin säätiön tarjoama lahjoitus vai ei? Maanantaina kokoontuva Heinolan valtuusto tulee tekemään asiasta päätöksen.

Säätiö on esittänyt kaupungille yhteistyöhanketta omistamaansa Kiinteistö oy Torikatu 8 liittyen. Kyseessä on tyhjilleen jäänyt Nordean rakennus torin laidalla.

Säätiö toivoo kaupungista kumppania. Lahjoituksen kohteena olevat osakkeet oikeuttavat katutasossa olevan entisen pankkisalin ja tiettyjen kellarikerroksen tilojen hallintaan.

Itä-Häme 26.5. mielipidekirjoituksen kirjoittajat ovat huolissaan siitä, että kaupunki sitoutuu 20-30 vuodeksi säätiön vuokralaiseksi.

Yhteistyöhankkeen toteutuessa kaupunki maksaa yhtiövastiketta omistamistaan tiloista ja rahoitusvastiketta omiin tiloihin kohdistuneiden perusparannusten osalta.

Kaupunki ei ole vuokralainen.

Kaupunki ei ole vuokralainen.

Kaupungin osuus, jota lyhennettäisiin rahoitusvastikkeena, olisi noin 700 000 euroa. Lisävelkaa ei ota kaupunki vaan yhtiö. Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen totesi fb-julkaisussaan: ”Jos kaupunki haluaa, omasta syystään tai ostajan ilmaantuessa, myydä Nordea-kiinteistön kaupungin osuuden, se voi niin tehdä heti. Tällöin vastuut myös katoavat.”

Myös kaupunginhallitus on pyytänyt ja saanut lisäselvityksiä. Asiaa käsiteltiin valtuustoinfossa torstaina. Valtuutetuilla oli mahdollisuus opastetusti tutustua tiloihin. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle lahjoituksen vastaanottamista.

Myös itseäni on kiinnostanut vertailutiedot Vanhassa lehtitalossa sijaitsevien nykyisten tilojen ja mahdollisten uusien tilojen sekä uusien suunnitelmien välillä. Lukujen vertailu on monimutkaisempaa kuin mielipidekirjoituksessa annetaan ymmärtää. Nykyiset tilat eivät tällä hetkellä vastaa muuttuneita tarpeita.

Käytän eri yhteyksissä usein Vanhassa lehtitalossa sijaitsevan Spotin tiloja ja olen ollut niihin tyytyväinen. Muilta paikkakunnilta tulleet kollegani ovat olleet yllättyneitä upeista avoimista työtiloista, joita kaupunki on tarjonnut.

Toisaalta tiedän, että nykyiset tilat eivät tällä hetkellä ole tarkoituksenmukaiset työllisyyspalveluiden käyttöön.

TE-toimiston palveluiden muutosten myötä Heinolassa oli rakennettava uusi työllisyyden hoidon toimintamalli. Uusissa suunnitelmissa tämä palvelu siirtyisi torin laidalle. Tiloja käyttäisivät kaupungin eri toimialojen työntekijät, TE-toimiston väki ja kolmas sektori moniammatillisessa asiakastyössä.

Elinvoimatoimen virkamiesjohto siirtyisi kaupungintalolle ja uusissa tiloissa tarjottaisiin esimerkiksi yrityksille suunnattuja palveluita.

Torin laidalle mahdollisesti rakentuvat tilat olisivat yksi keino luoda kaupunkilaisten yhteisiä olohuoneita. Tiloja voisi ajanvarauksella käyttää ilta-aikaisin esimerkiksi yhdistystoimintaan.

Itä-Hämeen mielipidekirjoittajat 29.5. näkevät, että Virasto torin varrella ei tuo elävyyttä.” Näen asian toisin.

Lukio rakennetaan keskustaan juuri siksi, että nuoret elävöittävät keskustaa. Myös kaupungin palveluiden tuominen torin laidalle elävöittää keskustaa. Vaihtoehto, tyhjä rakennus paraatipaikalla, viestisi jotain muuta.

Nyt yksityisellä rahoituksella toteutetaan torin ympäristöön investointeja, joissa kaupunki olisi kumppani.

Myös muiden historiallisesti arvokkaiden rakennusten kohdalla toivoisin, että löytyisi kumppanuuksia, joiden kautta heinolalaisille tärkeät rakennukset saataisiin kunnostettua ja niille löytyisi käyttöä.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kesäkuu oli vuosikymmenen kuumin – viimeinen päivä teki kuivasta kuusta myös sateisimman
 2. Anne Elo-Rauta ja Pertti Kuisma hoitavat puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla ja pitävät aina silmät avoinna ja korvat höröllä uusille ideoille
 3. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 4. Pääkirjoitus: Lähin huoli on aina pahin huoli
 5. Tuttiksen kalat ovat uineet heinolalaisten sydämiin
 6. Veneet karkailivat ja hajoilivat navakassa tuulessa tänään – purjeveneestä katkesi masto, soutuveneen mukaan lähti laiturikin
 7. Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Vuokatissa
 8. Real Madrid ja Barcelona käyvät keskinäistä mestaruuskisaa
 9. Palloliitto vahvisti Puola-ottelun pelipäivän – EM-kisoihin valmistava peli valmistaa nyt Kansojen liigaan
 10. Uber ostaa ruokaa kuljettavan Postmatesin 2,3 miljardilla eurolla
 11. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 12. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 13. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa
 14. Vakella yli 200 potentiaalista ilmastorahaston investointikohdetta, mutta raha ei vielä liiku hallituksen linjausten puuttumisen takia
 15. Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista

Näytä lisää