Mielipide: Harjupaviljongille linjakkaasti puuportaat

Timo Erkkilä

Tänään on teknisessä lautakunnassa esillä portaikon rakentaminen Heinolan Harjupuiston eteläosaan. Esillä on metalliportaiden rakentaminen. Sellaiset eivät kuitenkaan sovi alueen historiallisesti merkittävään eivätkä puurakennuksen luonteeseen.

Eteläistä Harjupuistoa hallitsee itämaisvaikutteista jugend-tyyliä edustava Paviljonki, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto Andersin-Jung-Bomansson. Vuonna 1900 valmistui tämä runonkaunis puurakennus, joka tarkoitettiin erityisesti Heinolan kylpylävieraiden virkistykseksi.

Harjupuisto syntyi kauppias Ulrik Lindholmin aloitteesta. Hän alkoi hankkia maata Harjulta puistoa varten ja testamenttasi lopulta maat ja rahat puiston luomiseen.

1860-luvulla istutettiin Harjupuiston eteläinen osa, jolla Heinolan Harjupaviljonki sijaitsee. Puistosuunnitelman laati Johan Fredrik Svinhufvud, joka toimi Heinolassa pastorina 1841–1876. Hän oli presidentti Pehr Evind Svinhufvudin eli Ukko-Pekan isoisän veli. Ukko-Pekan kotitalo oli hänen Heinolassa asuessaan tämän puiston alarinteessä Siltakadulla.

Heinolan Harjupaviljonki Harjupuistoineen on tärkeä osa Heinolan kansallista kaupunkipuistoa.

On hyvä, että kulkuyhteyksiä Heinolan kauneimmalle puurakennukselle parannetaan. Puurakennuksen historialliseen tyyliin parhaiten sopivat puurappuset. Ne sopisivat myös Heinolan imagoon, sillä onhan Heinola puunjalostuskaupunki.

Kyllä heinolalainen puunjalostusteollisuus osaa tehdä kestävää puuta.

Kyllä heinolalainen puunjalostusteollisuus osaa tehdä kestävää puuta. Rappuset Harjupaviljongille ja Harjupuistoon onkin syytä tehdä puurakenteisina.

Heinola

Keskustelu