Mielipide: Loppu parakkikouluille ja oppilaiden ripottelulle

Timo Erkkilä Heinola

Itä-Hämeessä 27.6.2020 valtuutettu Raili Hildén kirjoitti parakkikouluista. Todettakoon, että Heinolan kokoomus ei ole kannattanut parakkikouluja, kuten Hildén väitti. Päinvastoin Heinolan kokoomus on esittänyt, että parakkikouluista on päästävä eroon.

Neljä vuotta lukio on ollut parakeissa, vaikka Tommolan koulu on ollut valtaosiltaan tyhjillään. Halvempaa olisi ollut sijoittaa lukio Tommolan kouluun, mutta ennen kaikkea se olisi tarjonnut lukiolaisille kunnollisen oppimisympäristön isoine liikuntasaleineen ja keskusauloineen, jossa ruokailun ohella olisi voitu järjestää lukion yhteiset tilaisuudet ja tapahtumat.

Jostakin käsittämättömästä syystä oppilaita haluttiin kyykyttää 4–5 vuoden ajan. Jos Kailaan koulu Mustikkahakaan rakennettaisiin, sen valmistuminen veisi kuitenkin kolmisen vuotta. Koko tämän ajan joutuisivat Niemelän koulun parakille sijoitetut Kailaan koululaiset olemaan parakeissa ja käyttämään osin jo muiden oppilaiden hylkäämiä pääkoulun tiloja muun muassa liikuntaan ja ruokailuun. Tämä on ehdottomasti väärin.

Niemelän parakin korvaavaksi tilaksi tulee pikimmiten pystyttää hyvä siirrettävä moduulikoulu joko Tommola-talon pihalle tai entisen Kauppaoppilaitoksen paikalle Salpauksen koulun lähelle.

Viiden vuoden jälkeen alakoulun oppilasmäärät romahtavat, joten kyse on kahden vuoden tarpeesta.

Nämä koulut tulisi nyt muuttaa normaaleiksi 1–6-luokkaisiksi kouluiksi. Luokkien – 1–2-luokat, 3–4-luokat ja 5–6-luokat – ripotteleminen ympäri kaupunkia on virhe. Normaalit 1–6-luokkaiset koulut toimivat paremmin. Ne ovat oppilaille parempia kasvuympäristöjä.

Viiden vuoden jälkeen alakoulun oppilasmäärät romahtavat, joten kyse on kahden vuoden tarpeesta.

Myös lasten koulumatkat olisivat lyhyitä, mikä on hyvä. Ja ajatellaan vaikka vanhempia, jotka joutuvat kuskaamaan alakouluikäisiään lapsiaan kolmeen eri kouluun: Niemelään, Salpaukseen ja Tommolaan.

Vanhusten palveluasumisesta pitää todeta, että kaupungin pitää järjestää tehostetun palveluasumisen palvelut niin, että hinta asukkaalle on sama, on hän kaupungin omassa hoitopaikassa tai palvelusetelillä yksityisessä tai kolmannen sekotorin järjestämässä hoitopaikassa. Vain niin toteutuu todellinen valinnan vapaus. On hyvä, että asukkaalla ja hänen omaisillaan on mahdollisuus valita heille paras asumispaikka.

Kommentoi