Mielipide: Lomien jälkeen koittaa arki budjetteineen – Helppoa ei tule olemaan, mutta aina on selvitty

Heimo Riutta

Helteet helpottivat, korona on kukistettu tai ainakin kurissa. Päätöksenteko on tapahtunut useamman kuukauden ajan teamsissa tai hybridikokouksena (teamsissa ja kokouspaikalla). Teams toimi hyvin, mutta perinteinen kokous, jossa kaikki osallistujat ovat samassa tilassa on parempi.

Viime kuukausina kaupungin päätöksenteon keskiössä ovat luonnollisesti olleet koronaan liittyvät toimet. Nämä asiat on Heinolassa hoidettu esimerkillisen hyvin, kiitos sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstön.

Kaikesta huolimatta edelleen on syytä toimia annettujen ohjeiden mukaisesti, tautia ei ole lopullisesti nitistetty. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa on keskitytty asioihin politikoinnin sijasta.

Edessä on isoja asioita, vanhuspalvelupaikkojen rakentuminen ja valtakunnallisen sote-keitoksen vaikutukset Heinolalle. Esimakua uhkakuvista on jo olemassa, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimet, joissa valta ja kuskin paikka siirretään yksityiselle pörssiyhtiölle ja maksajan rooli jää yhteiskunnalle. Tämä toimenpide sotii vahvasti maan hallituksen sote-linjauksia vastaan.

Heinolan rakennus- ja tonttikysymykset on saaneet palstatilaa mediassa. Erimielisyyttä ryhmien kesken ja ryhmien sisällä ovat aiheuttaneet muun muassa Nordea-kiinteistöön liittyvä lahjoitus, joka todellisuudessa tulee olemaan kaupungille kallis vastikekustannus. Valtuuston enemmistö päätti avustaa Kolli-säätiötä, itse en kannattanut lahjoitusta.

Vielä vähemmän tyylipisteitä saa kaupunginhallituksen äänestyspäätös Hevossaaren huvilatonteista. Kaupunki antoi lähes pilkkahintaan omistamansa tontit irtaimistoineen viidelle vuokralaiselle, joiden joukossa on eräs kaupunginhallituksen kokoomuslainen jäsen, joka oli erittäin aktiivinen asian valmistelussa, jääväten muodollisesti itsensä varsinaisesta päätöksenteosta.

Varovaisen arvion mukaan kaupunki hävisi parisataatuhatta euroa jättämällä kilpailuttamatta tontit.

Varovaisen arvion mukaan kaupunki hävisi parisataatuhatta euroa jättämällä kilpailuttamatta tontit. Toivotaan, että oikeus vielä voittaa, kun sitä käydään.

Kokoomuksen kiinteistöasiantuntija Timo Erkkilä on ottanut sulan hattuunsa Tommolan koulun toisen kerroksen remontista, koululaisten väistötilojen saamisesta muutamaksi vuodeksi. Erkkilä unohti Itä-Hämeen kirjoituksessaan mainita, mikä aiheutti aikanaan sen, että koulun yläkerta jäi rakentamatta. Koulun remontti rajattiin kolmeen miljoonaan kokoomuksen kaadereineen tekemällä päätöksillä.

Heinolan kunnallispolitiikka on saanut uuden sadunhohtoisen poliittisen koalition. Tämä muutamasta entisestä kunnallispoliitikosta ja heidän apureistaan koostuva joukkio on ottanut tehtäväkseen kritisoida kaupunkimme päätöksiä.

Erityisesti talousasiat ja rakentaminen ovat olleet heidän kritiikkinsä kohteena. Valtuuston tekemät koulurakentamispäätökset tulisi perua, sitä vastoin Lusin koulun rakentaminen muutamalle koulukkaalle on ok.

Hopeasillan niin sanotun kakkososan rakentaminen on myös kuusikon hampaissa, joka onkin ymmärrettävissä, sillä osa heistä on yksityisen palveluntuottajan päätöksentekoelimissä.

Kuusikon puheoikeutta kaupunginvaltuustossa käyttää valtuutettu Aimo Bonden (kok.), jolla on ajoittain hyviäkin ulostuloja talousasioista, mutta näkökulma on liian usein pelkkä saneeraaminen. Sillä ei kaupunkia pelkästään kehitetä.

Kesälomien jälkeen koittaa arki myös päätöksenteossa tulevine budjetteineen. Helppoa ei tule olemaan, mutta aina on selvitty ja selvitään nytkin.

Aurinkoista kesää, Ei vedetä herneitä nenään!

Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston 1. vpj, sosiaali- ja terveyslautakunnan pj. (sd.) Heinolasta.

Kommentoi