Mielipide: Miksi kylien yhdistykset hiipuvat?

Pekka Rusila

Sirkka-Liisa Laurila totesi Itä-Häme-lehdessä 11.6., että Jyrängön kyläyhdistyksen toiminta hiipuu toimijoiden puutteesta. Samanlaisia kommentteja on kuulunut muiltakin kyliltä.

Toisaalta on taas hyviä esimerkkejä toimivista, elävistä kylistä, kuten esimerkiksi Vuolenkoski, Lusi, Vierumäki, Kirkonkylä, Pääsinniemi ja niin edelleen. Näistäkin vain Vuolenkoski on jatkanut kehittymistään, muiden kylien vauhti on hiljentynyt.

Vuosien saatossa on ollut monia kehittämishankkeita, jotka hetkellisesti ovat piristäneet toimintaa, mutta hyvin vähän pysyvää on jäänyt. Miksi näin? Yksi syy on tietenkin väen väheneminen ja ikääntyminen. Yksi syy on myös aktiivisten, idearikkaiden vetäjien puute ja yhteistyöhengen puute.

Väitän, että yksi syy on esimerkiksi Heinolassa kaupungin asenne ja oikean tuen puute. Kylien välistä yhteistyötä Heinolassa on pitänyt yllä pääasiassa Heinola Seura. Mitä kaupunki olisi voinut tehdä? Monissa kunnissa on nimetty kyläasiamies ja monissa kunnissa toimii virallinen kylien yhteistyöelin.

Itse olen aikanaan ehdottanut, että kun lautakunnat suunnittelevat toimenpiteitä jonkin kylän alueella, lautakunnalla olisi velvollisuus pyytää lausunto kyläyhdistykseltä ennen päätöksentekoa. Heinolassa on nyt kaupunginosayhdistyksiä ja kyläyhdistyksiä, mielestäni kaikki voisivat olla kyläyhdistyksiä.

Tärkeintä olisi, että kyläyhdistyksillä olisi virallinen asema kaupungin hallinto-organisaatiossa. Pitää voida oikeasti vaikuttaa kylän kehittämiseen esimerkiksi kaava-, koulu- ja tieverkkoasioissa.

Koronan jälkeen on korostunut maallemuuttotrendin vahvistuminen. Tätä kannattaisi Heinolankin hyödyntää.

Mielestäni keinotekoinen aluejohtokunta-systeemi ei toimi. Kannattaisi luottaa jo olemassa oleviin organisaatioihin, jotka ovat syntyneet paikallisten asukkaiden aloitteista.

Koronan jälkeen on korostunut maallemuuttotrendin vahvistuminen. Tätä kannattaisi Heinolankin hyödyntää, samoin kuin valtakunnallista kyläorganisaatiota, uusimpina ideoina Älykylät. Pieni on kaunista.

Kirjoittaja on Luomupekka.

Kommentoi