Lukijalta: Budjettikirjaa katsomalla työpajatoiminta on kaupungille tappiollista eli rahallista voittoa ei synny

Tero Auvinen, Paula Tuominen

Vastaamme Susanna Simpasen pajatoimintaa koskevaan kirjoitukseen ( IH 27.6.). Nuorten ja aikuisten työpajatoiminnot yhdistyivät heinäkuussa 2019. Samalla lopetti aikuisten työtoimintaa järjestävä Heinolan Huoltopalvelut ja koko työpajatoiminta jatkui Työpaja Torppa -nimellä.

Toiminta on nuorten osalta lakisääteistä (Nuorisolaki, 4. luku). Nuoret ohjautuvat pajalle pääsääntöisesti viranomaisen lähettämänä tai julkista tehtävää hoitavan henkilön ohjaamana. Aikuisten osalta toimitaan hyvin pitkälti samoilla periaatteilla. Kunnilla on myös lakisääteinen työllistämisvelvoite (Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta, 11. luku).

Työpajan tavoitteena ei ole ensisijaisesti työn teettäminen, vaan työpajalla tehdään valmentautujien kanssa suunnitelmallista ja tavoitteellista valmennustyötä, jotta esimerkiksi hänen työmarkkinavalmiutensa paranevat avoimia työmarkkinoita ajatellen. Tämän työn mahdollistaa pajan valmennusympäristö, jonka ympärille nivoutuvat terveys-, talous- ja velkaneuvonta-, eläkemahdollisuus- ynnä muut palvelut.

Pajatoiminnoissa voi kouluttautua myös oppisopimuksella ammattiin tai suorittaa ammatillisen perustutkinnon tutkinnonosia. Näistä mainittakoon työpajan myymälässä suoritettavat liiketoiminnan perustutkinnon, myynnin sekä asiakaspalvelun tutkinnonosat.

Simpasen kirjoituksessa mainittiin ”pakottaminen kuntouttavaan työtoimintaan”. Tätä ilmiötä emme ole Heinolassa havainneet. Toiminnan mielekkyydestä sekä valmentautujan omasta halusta osallistua toimintaan kertoo muun muassa kevään korona-aika, jolloin kuntouttava työtoiminta asetettiin poikkeusolojen vuoksi aluksi kokonaan tauolle.

Muutaman viikon tauon jälkeen toimintaa pystyttiin kuitenkin tarjoamaan normaalista poikkeavilla toimintatavoilla, eli työpaja Torpalla oli mahdollisuus osallistua joko verkkovalmennukseen tai pieniin ulkoilu- tai liikuntaryhmiin. Jokaiselta noin 60 kuntouttavassa työtoiminnassa olevalta henkilöltä kysyttiin halukkuutta osallistua poikkeusolojen toimintaan.

Pajan ulkopuolisten palvelujen hinnoista on sovittu alan yrittäjien kanssa esimerkiksi polttopuutuotannon osalta.

45 henkilöä osallistui omavalintaisesti ja vapaaehtoisesti joko verkkovalmennukseen (10) tai ulkoiluryhmään (35). Vaikka erilainen toiminta koettiin mielekkääksi, niin suuri osa valmentautujista odotti jo paluuta normaaliin ja pääsyä omiin valmennusympäristöihinsä ja työtehtäviinsä.

Valtakunnallisen asiakaspalautteen mukaan Heinolan työpajatoiminta on laadukasta ja vaikuttavaa (Sovari-kysely 2019). Valmentautujat kokevat työpajan yhteisöllisyyden tärkeäksi voimavaraksi sekä kokevat saavansa työtoiminnasta tukea esimerkiksi päivä- ja arkirytmin ylläpitoon. Valmentautujat kokevat usein myös saavansa voimaa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien vertaistuesta.

Muutama palaute pajajakson suorittaneilta henkilöltä, poimittuna Sovari2019-kyselystä:

"Pajajakso antoi minulle motivaatiota mennä elämässä eteenpäin ja oppia uusia asioita, tehdä sitä, mistä tykkää/osaa. Kaikki tekevät asiat omalla tavalla, eikä kaikkea tarvitse osata."

"Työpajajakso on lisännyt työkokemusta ja käsitystä työelämän sisällöstä. Uusien asioiden oppiminen ja monipuoliset työtehtävät, sekä hyvä työilmapiiri ja uudet ystävät ovat tehneet työstä mieluisaa. Työpajajakso on myös antanut varmuutta tulevaisuuden suunnitelmiin esimerkiksi opiskelupaikan ja työpaikan valinnassa."

Niin kuin aina, kaikki eivät kuitenkaan hyödy palvelusta syystä tai toisesta, mutta valmentautujilta tulevaa negatiivista palautetta on todella vähän.

Pajalla tehtävät työt ovat perinteisiä pajaympäristöissä tehtäviä töitä. Työt ovat kestävää kehitystä ja kiertotaloutta tukevaa ja osin sellaista työtä, jota ei muutoin Heinolassa tehtäisi. Pajan ulkopuolisten palvelujen hinnoista on sovittu alan yrittäjien kanssa esimerkiksi polttopuutuotannon osalta.

Simpasen mainitsema keittiöpaja on hyvä esimerkki valmennusympäristöstä, josta voidaan ponnahtaa esimerkiksi alan koulutukseen tai suoraan avointen töihin. Keittiö tarjoaa edullista ja terveellistä ruokaa pajan asiakkaille viitenä päivänä viikossa, mutta ei myy sitä ulkopuolisille.

Päivittäinen kulukorvaus kattaa vaikka kolme lämmintä ateriaa päivässä. Työsuhteisille ruoan hinta asettuu alimpaan verottajan hyväksymään luokkaan.

Työpajatoiminta on budjettikirjaa katsomalla kaupungille tappiollista toimintaa, joten Simpasen mainitsemaa rahallista voittoa kaupunki ei tee. Voittoina voidaan pitää asiakkaan pajalta ohjautuminen esimerkiksi avoimille työmarkkinoille, koulutukseen, toimintakykyyn liittyviin jatkotutkimuksiin tai johonkin muuhun asiakkaalle edulliseen ratkaisuun, joskus myös eläkeratkaisuun.

Jos Heinolan kaupungissa vallitsisi täystyöllisyys ja kaikille pajan asiakkaille löytyisi ratkaisu itsestään, kaupunki ei tarvitsisi työpajatoimintaa.

Lisätietoja työpajatoiminnasta Valtakunnallisen työpajayhdistyksen sivuilta. www.tpy.fi

Annamme myös mielellämme lisätietoja esimerkiksi toiminnan esittelyn yhteydessä.

Kirjoittajista Auvinen on työllisyyskoordinaattori ja Tuominen työpajapäällikkö.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mika Järvinen perui Sysmän kouluratkaisua koskeneen valituksensa, kunnanhallitus käsittelee rakentamisaikataulua jo torstaina
 2. Valokuvia pahvilla ja vanerilla Heinolan kirjastossa – Kari Utin näyttely sai alkunsa kokeilusta
 3. "Hullu vuosi 2015" nuorten huumeongelmineen valmensi Tiina Kotila-Paasoa Hartolan yhtenäiskoulun rehtorin tehtävään
 4. Matkailun pikkujättiläinen juhlii Heinolassa – Itä-Hämeen matkailuyhdistykselle valmistuu historiikki
 5. Torin laidalta: On koittanut aika syrjäisten baarien
 6. Kamala Harrisista voi tulla Yhdysvaltain historian vaikutusvaltaisin nainen – Bidenin valinta oli yllätyksetön
 7. Venäjä kertoi maksaneensa yleisurheilun sakkorästinsä – apua tuli urheiluministeriöltä
 8. Kolme kuoli matkustajajunan suistuttua raiteilta Skotlannissa
 9. SAK:n jättävä Matti Huutola kaipaa tupoja ja konsensusta takaisin – "Suomi ei pärjää kuin sopimalla – selkävoittoja ei kannata hakea"
 10. Sami Vatanen tippui mystisesti pois Carolinan kokoonpanosta, Rask aloittaa Bostonin maalilla
 11. Kiekonheitto on Frantz Krugerille paljon helpompaa kuin ennen, vaikka kaaret ovat lyhentyneet
 12. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 13. Päätös pakkokaranteenista pitää tehdä jokaisen ihmisen osalta erikseen, sanoo julkisoikeuden apulaisprofessori
 14. Vettel uudella korilla viikonloppuun – Ferrari löysi "pienen vian"
 15. Ennuste: Biden voittaa USA:n presidentinvaalit 71 prosentin todennäköisyydellä – Trumpilla on vielä mahdollisuudet kääntää kurssia

Näytä lisää