Mielipide: Kaupunki höyryää velkalastissa kohti jäävuorta

Aimo Bonden, Esa Kosonen, Mauno Kuusela, Ritva-Maija Kuuskoski, Harri Okkonen, Erkki Paukkonen

Kaupunginhallitus ohjeisti ensi vuoden talousarvion laatijoita tarkastelemaan kaikki yli 1,5 miljoonan euron investointihankkeet uudelleen.

Ohjeesta huolimatta tekninen lautakunta ja hyvinvointilautakunta päättivät viime tiistaina jatkaa hankkeita niitä muuttamatta. Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen oli kokouksessa läsnä olleen mukaan kertonut lautakunnille, että kaupungilla ei ole varaa niin suuriin investointeihin.

Esitimme viime tiistain kirjoituksessa kysymyksen kaupungin luottamushenkilöiden kyvystä avata tehtyjä investointipäätöksiä. Nyt saimme vastauksen: eivät kykene.

Talousoppineet keskustelivat A-studiossa valtion velkaantumisesta otsikolla ”Pitääkö valtionvelka maksaa takaisin?” Keskustelussa oli monia yhtymäkohtia kuntatalouteen ja kuntien velkaantumiseen.

Sixten Korkman oli muun muassa sillä kannalla, että velkaantuminen ei ole ongelma, jos bruttokansantuote (BKT) kasvaa jatkuvasti ja nopeammin kuin velka.

Heinola-analogiassa tämä tarkoittaa, että Heinolan tulojen pitäisi jatkuvasti kasvaa nopeammin kuin velka. Nyt tapahtuu päinvastoin. Velka kasvaa ja tulot vähenevät. Nopeasti. Voidaankin kysyä A-studiota mukaillen: Pysyykö laiva pinnalla?

Ensi vuodelle 2021 kaupunginhallitus ohjeistaa laskemaan verotuloihin kasvua neljä prosenttia. Mihin ohje perustuu?

Vastaamme: Pysyy, jos kaupunki huolehtii siitä, että rahaa riittää koulu-, vanhus- ja muiden palveluiden tuottamiseen eikä vain monumenttien pystyttämiseen. Pysyy, jos valtuusto lopettaa toiveajattelun siitä, että asiat hoituvat itsestään eikä Heinolan tarvitse tehdä itse mitään. Pysyy, jos suunnitteluissa otetaan huomioon sote-uudistus, joka puolittaa kaupungin tehtävät, mutta myös leikkaa kaupungin verotuloista lähes puolet.

Kunnallis-, kiinteistö- ja yhteisövero, valtionosuus ja energiarahaston tuotto eivät riitä kustantamaan soten jälkeen jääviä palveluita eikä varsinkaan tehtyjen investointien maksamiseksi otettua ennätysvelkaa. Sitä ei tuleva maakunta maksa.

Kaupungin saama kunnallisverotulo on laskenut viisi vuotta peräkkäin ja lasku jatkuu. Ensi vuodelle 2021 kaupunginhallitus kuitenkin ohjeistaa laskemaan verotuloihin kasvua neljä prosenttia. Mihin ohje perustuu, kun kaikki verotulojen tunnusluvut ovat negatiivisia?

Kuntaliitto ennustaa, että covid-19 aiheuttaa Heinolalle tänä vuonna 5,2 miljoonan euron verotuloromahduksen ja 15,5 miljoonan pudotuksen koko suunnittelukaudelle 2020–23.

Viisas luottamushenkilö tunnustaisi, että kaupungin kunnallisverotulo kasvaa vain veroprosenttia nostamalla. Samaan viisauden lajiin kuuluisi ymmärtää, että muutos merkitsisi kaupungin asukasluvun ja ostovoiman nopeutuvaa laskua. Suo siellä, vetelä täällä.

Heinola-Titanic höyryää kasvavassa velkalastissa täyttä vauhtia kohti jäävuorta. Komentosillalla ollaan uhkasta tietoisia, mutta kipparin suu on tukittu ja kädet sidottu. Pää pilvissä hoilaava luottamusmiehistö mättää lisää hiiliä kattilaan ja yrittää pitää salongissa tanssivat matkustajat tyytyväisinä vaaleihin asti.

Heinolan puolesta

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Valokuvia pahvilla ja vanerilla Heinolan kirjastossa – Kari Utin näyttely sai alkunsa kokeilusta
 2. "Hullu vuosi 2015" nuorten huumeongelmineen valmensi Tiina Kotila-Paasoa Hartolan yhtenäiskoulun rehtorin tehtävään
 3. Matkailun pikkujättiläinen juhlii Heinolassa – Itä-Hämeen matkailuyhdistykselle valmistuu historiikki
 4. Torin laidalta: On koittanut aika syrjäisten baarien
 5. Joutsa sai lakkauttaa Mieskonmäen koulun, toteaa hallinto-oikeus
 6. EU uhkaa pakotteilla – ei pidä Valko-Venäjän vaaleja vapaina
 7. Pesäpallon päähän saanut Haimi näki katsomosta, kun Koplan Lammila otti debyyttivoittonsa viuhka kädessä – "Koitin olla sotkematta poikien peliä"
 8. Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuntevat ihmiset päästettiin ääneen pariskunnasta kertovassa kirjassa
 9. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 10. Atalanta Italian ainoa toivo – PSG siipirikkona Mestarien liigan puolivälierään
 11. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 12. Vetter täräytti päälle 91-metrisen Turussa keihäskisan avauskierroksella, Topi Raitanen estevoittoon
 13. Pelaajauransa lopettanut lentopalloilija Olli Kunnari liittyy VaLePan valmennukseen
 14. Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa
 15. Koripallolegenda Jordanin ensimmäisestä NBA-sopimuspaperista maksettiin huutokaupassa lähes 50 000 euroa – vaikka kyseessä olikin vain kopio

Näytä lisää