Mielipide: Kristinuskon hylkääminen johtaa moraaliseen kaaokseen

Helena Kekkonen

Juuso Lindberg pohdiskeli Torin laidalla -palstalla ( IH 7.7.) kenttäpiispan, papiston ja kristinuskon tarpeellisuutta nyky-yhteiskunnallemme. Hän myös haluaisi erottaa kirkon ja valtion toisistaan.

Tunnettu englantilainen ateisti Richard Dawkins julkaisi vuonna 2006 kirjan Jumalharha, jossa hän kuvaa uskontoa hengenvaarallisena ja yhteiskunnalle haitallisena. Hän on käyttänyt elämänsä taisteluun Jumalaa vastaan, vaikka ei itse usko hänen olemassaoloonsa.

Lokakuussa The Times -lehdelle antamassaan haastattelussa hän kuitenkin peruu puheitaan ja sanoo, että uskonnon poistuminen yhteiskunnasta voi olla haitallista, koska samalla poistuu moraalinen kontrolli, mikä antaa ”luvan tehdä tosi pahoja asioita".

Samoin kuin valvontakamerat ehkäisevät myymälävarkauksia, usko taivaalliseen Jumalan ”kameravalvontaan” ehkäisee tekemästä moraalisesti pahoja tekoja. ”Minun täytyy sanoa, että vihaan tätä ajatusta. Toivoisin, että ihmiset olisivat parempia. Haluaisin uskoa olevani rehellinen riippumatta siitä, tarkkaileeko minua joku vai ei”, näin Dawkins.

Kirkko ja kaupunki -lehti haastatteli historioitsija Teemu Keskisarjaa 25.7.2019. Hän oli käynyt rippikoulun ja liittynyt kirkkoon. Keskitalo sanoi: ”Kristinusko on parasta mitä tälle maalle on tapahtunut.” Tähän hän oli päätynyt tutkittuaan historiaa:

”Sen varaan on rakentunut kulttuuri, koulutus, demokratia ja tasa-arvo. Mitä vähemmän turvataan kristinuskoon sitä enemmän on masennusta ja ahdistusta. Usko on Suomen historian paras mielenterveyspalvelu. Suomen kansa tarvitsee sata vuotta ateismia ja islamia, ennen kuin Jumalan sana alkaa taas kelvata”, toteaa Keskisarja.

Usko taivaalliseen Jumalan ”kameravalvontaan” ehkäisee tekemästä moraalisesti pahoja tekoja.

Raamattu puhuu myös tästä asiasta muun muassa Sananlaskuissa (29:16): ”Mitä enemmän jumalattomia, sitä enemmän rikoksia.”

On surullista, että kouluista ja yleensä yhteiskunnastamme ollaan poistamassa uskoa Jumalaan, sitä, mikä monelle hädässä ja ahdistuksessa olisi ainoa ja paras turva. Uutiset kertovat nuorten ja lasten itsetuhoisuuden ja mielenterveysongelmien lisääntymisestä. Heiltä on viety mahdollisuus turvautua ”lasten ystävään” Jeesukseen.

Kristinuskon päätehtävä ei kuitenkaan ole tehdä elämäämme helpommaksi, turvallisemmaksi tai tarkoituksellisemmaksi, vaan palauttaa meidät takaisin Jumalan yhteyteen uskomalla Jeesukseen ja hänen sovitukseensa ristillä.

Muuten, valtionkirkkojärjestelmä on Suomessa purettu vuonna 1870. Valtio ja kirkko ovat erillisiä toimijoita, ja kirkko päättää asioistaan itsenäisesti (evl.fi).

Kirjoittaja on Heinolan seurakunnan luottamushenkilö.

Kommentoi