Lukijalta: Anthony Bosleyn unelmasta tuli totta

Timo Erkkilä

Heinolan lintutarha on Suomen ainoa lintuhoitola ja Heinolan merkittävin matkailukohde, yli 100 000 kävijää vuodessa. Heinolan lintutarhan tarina kertoo kuinka pienestä kasvaa suuri ja arvostettu. Anthony Bosleyn unelmasta tuli totta. Ja harrastuksesta tuli työ.

Anthony Bosley kiinnostui jo pikkupoikana linnuista. Anthony ja Mirja Bosley keräsivät kotiinsa peräti yli 300 trooppisen linnun kokoelman.

Kirkkolammelle oli hankittu ankkoja 1950-luvulla. Vuonna 1963 Heinola rakensi lintutalon lammelle. Anthony ja Mirja Bosley lahjoittivat Heinolalle mahtavan trooppisten lintujen kokoelmansa, jonka kaupunginjohtaja Raimo Salmi suurella ilolla vastaanotti.

Anthony Bosleysta tuli nyt osa-aikainen lintutujenhoitaja puistotyönjohtajan viran ohella. Suuri tarina oli saanut alkunsa. 1960-luvulta alkaen koululuokkaretkeläiset löysivät Heinolan lintutarhan.

Heinolan kaupunki uskoi omaan valttiinsa kaupunginjohtaja Jarkko Parosen johdolla. Lintutarha laajeni A.F.Aironkadun toiselle puolelle. 1983 valmistui petolintutarha ja 1984 uusi papukaijatalo. Bosleysta tuli täysipäiväinen lintutarhan hoitaja.

Vuonna 1987 Heinolan lintutarha sai virallisesti lintuparantolan aseman.

Tänään tulee kuluneeksi 37 vuotta siitä, kun laajennus petolintutarhoineen vihittiin.

Heinola halusi kehittää matkailua ja teetti Suunnittelukeskus oy:llä lintupuistosuunnitelman, jonka valtuusto hyväksyi 1987. Lintupuisto päätettiin laajentaa myös linja-autoaseman alueelle.

Lintutarhan näyttely- ja toimistotilat tulivat Syvälahden vanhan taloon 1987. Uusi lintuhoitolakin tehtiin talon pihaan.

Jälleen oli aika uudistua. Heinolan lintuhoitola sai Kihniöstä testamenttilahjoituksen. Tämä osaltaan mahdollisti uuden vesilintuhoitolan. Komea, 450 neliömetrin vesilintuhoitola valmistuu elokuussa.

Heinolan puunjalostusteollisuuskaupungin imagon mukaisesti ja ekologisin perustein rakennus on puurakenteinen. Luontoystävällisyys näkyy myös hoitolan viherkatosta.

Tänään tulee kuluneeksi 37 vuotta siitä, kun laajennus petolintutarhoineen vihittiin 16.7.1983. Vihkijänä oli eduskunnan puhemies Erkki Pystynen, joka oli itse viettänyt lapsuuden ja nuoruuden päiviä Supin kulmilla.

Heinolan lintuhoitola on heinolalaisten suuri ylpeys.

Pystysen perhe asui Ilmarinkadulla Plaanin mäellä. Kiertäessään Kirkkolampea hän kertoi pelanneensa jääpalloa lammen jäällä. Luonnonystävänä Pystynen korosti lintutarhan erityisen tärkeää merkitystä ympäristökasvatuksen kannalta.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen antoi lintutarhalle valtiovallan arvostuksen keväällä 2015 myöntämällä Heinolan lintuhoitolalle rahoitusta juuri ympäristökasvatuksen kehittämiseen.

1983 Anthony Bosley sai ansioistaan Heinola –mitalin. Silloin jo pelättiin, miten lintutarhalle käy Bosleyn jälkeen. Tämäkin kysymys sai sitten ratkaisunsa, Bosleyta seurasi lintutarhan hoitajana Olli Vuori, joka on innolla ja taidolla kehittänyt Heinolan lintutarhaa. Eläkkeelle jäätyäänkin Anthony Bosley jatkoi talkoolaisena.

Vuosittain lintuhoitolaan tuodaan yli 200 loukkaantunutta lintua kaikkialta Suomesta hoitoon.

Lintuhoitola on edelleenkin koululaisten ja päiväkotilasten suosikkikohde. Matkailun ohella lintuhoitola puistoineen on tärkeä käyntipaikka heinolalaisille. Ja sitä heinolalaiset mieluusti esittelevät myös vierailleen. Mitä olisikaan Heinolan ilman maineikasta lintuhoitolaa ja lintupuistoa.

Heinolan lintuhoitola on heinolalaisten suuri ylpeys.

Keskustelu