Torin laidalta: Terve taas!

Janne Pussila

Tiedättehän sellaisen ”Jos tästä selviän, niin...” -tyyppisen kaupankäynnin. Sen seurauksena haluan näin julkisesti sanoa, että väsymysoireyhtymästä voi parantua. Se voi mennä ohi, eikä siitä välttämättä tule kroonista.

Virusinfektiota seuraava väsymysoireyhtymä (G93.3). Ensin olin helpottunut, kun vikatilalle löytyi joku nimi, mutta pian Google löi ilmat pihalle. Toivon, että joku juuri nyt vastaavassa tilanteessa oleva lukee tämän, vaikka tiedän, että joka päivä energiaa ei välttämättä riitä lehden lukemiseen. Ehkäpä joku läheisesi on kiikuttanut tämän luettavaksesi, sillä he ovat todella huolissaan ja haluavat auttaa.

Minäkin voin yrittää auttaa, jos haluat jutella. Korostan, että en tiedä parannuskeinoa. Omalla kohdallani pelastusrenkaina toimivat esimerkiksi kuri ja järjestys, jotka muuten ovat minulle ihan vieraita veljeksiä. Tiesin vankilaelokuvien perusteella, että rutiinit pitävät pakan kasassa pahassakin paikassa. Nousin poikkeuksetta sängystä ennen yhdeksää, petasin vuoteen, makasin piikkimatolla, hengittelin, keitin puuron ja huomasin olevani elossa. Kuvio toistui samanlaisena joka ikinen aamu, vaikka hitaastikin, ettei mikään mörkö olisi vienyt mukanaan. Sitten kello olikin jo kymmenen, ja loppupäivän kolisuttelin peltimukia kaltereita vasten.

Minulla kesti puoli vuotta ennen kuin aloin parantua. Krooniseksi tauti luokitellaan juuri puolen vuoden kohdalla.

Olen onnekas ja etuoikeutettu, kun pääsin työterveyden kautta helposti hyvien lääkäreiden puheille ja muut mahdolliset vaihtoehdot suljettiin pois. Ihan mielenkiinnosta tai epätoivoisena olin yhteydessä myös julkiselle puolelle, missä tie olisi näköjään ollut huomattavasti kivisempi. Kaikesta avusta ja tuesta huolimatta tällaiset asiat kohdataan kuitenkin lopulta yksin.

Krooniseen väsymysoireyhtymään ollaan laatimassa kansallista hoitosuositusta, jonka pitäisi valmistua ensi vuonna. Viime vuonna sanottiin samaa. Yhä useampi kärsii, kun esimerkiksi jotkut koronan sairastaneet eivät vain tunnu paranevan. Voimia teille, se pohjattoman syvä uupumus voi mennä ohi, vaikka näkyvissä ei olisi toivon kipinääkään. Esimerkiksi minä olen nyt terve, ja koska on lauantai, niin lähden ajelemaan pyörällä. En ole koskaan nauttinut mistään näin paljon.

Kommentoi