Lukijalta: Määräaikaisen opettajan kesä on palkaton

Reilu meininki?

Opettajien pitkiä kesälomia on usein kadehdittu. Haluaisin kuitenkin nostaa keskustelua meidän tuntiopettajien ja useita vuosia, jopa vuosikymmeniä määräaikaisilla työsopimuksilla kitkuttelevien tilanteesta.

Omassa työpaikassani meitä tuntiopettajia on kymmeniä, päätoimisia vain kourallinen.

Mitä kaupunki tai työttömyyskassa voisi tehdä sujuvamman ja tasa-arvoisemman elämän suhteen vai eikö mitään? Näitä pohdin ja toivon ehkä keskustelua tärkeästä aiheesta.

Opettaja-lehden kesäkuun numerossa todettiin, että on työnantajan etu maksaa määräaikaisten opettajien kesäloman palkka, sillä näin se saa hyvää työvoimaa jatkossakin. Jutussa myös mainittiin, että suurin osa kunnista myös toimii näin, eli maksaa palkan kesällä myös määräaikaiselle henkilökunnalle. Silloin myös työsopimus tehdään koko vuodeksi.

Nyt kun olen odottanut neljä viikkoa opettajien työttömyyskassan ensimmäistä päätöstä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja kokonaisuudessa ollut työtön rapiat kuusi viikkoa, täytyy todeta, että reiluus työnantajan puolelta ei toteudu Lahden kaupungin kohdalla.

Käsittämätöntä on myös kassojen erilainen käsittelyvauhti. Mieheni kuuluu isoon, teollisuusalan liittoon ja sen kassaan. Ensimmäinen hakemus kesti kuukauden, mutta jatkohakemus siellä käsiteltiin muutamassa arkipäivässä.

Turha siis kadehtia, ainakaan meitä tuntiopettajia.

OAJ:n kassa vastasi viestiini, että myös jatkohakemuksen käsittely kestää kaksi viikkoa. Voisiko kassa sitten palkata lisää etuuskäsittelijöitä, että ihmisillä olisi edes jonkinmoinen kyky selvitä laskuistaan ja esim. vuokrasta?

Turha puhuakaan, että lomalla voisi tehdä mitään muuta kuin mitä tekee tavallisestikin. Lisänä tietysti stressi talouden ahdingosta – pikavippi ehkä ainoana pelastusrenkaana. Luonnollisesti edullisesti korolla.

Kun elokuussa palaan työhön, työnantajani ei ehkä näe levännyttä ja akkuja ladannutta opettajaa. Turha siis kadehtia, ainakaan meitä tuntiopettajia.

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kommentoi