Lukijalta | Laadukkaat terveyspalvelut järjestettävä edelleen itse

Heinolan Kokoomuksen mielestä laadukkaat terveyspalvelut tulee turvata Heinolassa.

On esitetty ajatuksia, että Heinola liittyisi koko painollaan Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymään.

Nykyisin Heinola ostaa osan erikoissairaanhoidosta hyvinvointikuntayhtymältä. Koko perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelut Heinola tuottaa itse.

Nämä kaikki pysyvät Heinolan oman toiminnan ja päätösvallan alla, jos näin haluamme.

Hyvinvointikuntayhtymän aloittaessa vuonna 2016 esimerkiksi Asikkalasta ja Iitistä siirrettiin merkittävästi terveyspalveluja Lahteen, näiden kuntien vastuksesta huolimatta.

Järjestämisvastuu siirrettiin hyvinvointikuntayhtymän valtuustolta hallitukselle. Siinä ei ole ainuttakaan edustajaa Itä-Hämeen kunnista, mutta Lahdella on miltei puolet.

Meiltä ei edes kysyttäisi vuodeosaston lakkauttamisesta.

Tämä vaikuttaa päätöksentekoon ja on jo nyt näkynyt Itä-Hämeen ja Iitin ensihoidon merkittävänä heikentämisenä. Ja kaiken huipuksi nyt on myös valtuusto korvattu kuntayhtymäkokouksella, joka on kasvattanut entisestään Lahden määräysvaltaa.

Heinolalla on yli 200 vuoden perinteet terveydenhuollossa. Terveyspalveluja on täällä arvostettu ja ne ovatkin paremmat kuin muissa Päijät-Hämeen kunnissa.

Asukkaille ne ovat hyvin tärkeitä ja niihin kannattaakin jonkin verran satsata. Ne myös houkuttelevat Heinolaan lisää asukkaita. Jos terveyspalvelut karkaavat Lahteen, menee palvelujen mukana myös työpaikkoja.

Nyt sanotaan, ettei Heinolan vuodeosastoja lakkauteta, kun alueella on pulaa vuodeosastopaikoista. Mutta mikä on tilanne. kun remontit on tehty, olisimme taas heikoilla.

Meiltä ei edes kysyttäisi vuodeosaston lakkauttamisesta.

Palvelujen keskittämistä tehtäisiin siitäkin syystä, että hyvinvointikuntayhtymän talous on jo nyt valmiiksi kuralla.

Sanotaan, että nyt pitää liittyä hyvinvointikuntayhtymään, kun maan hallituksen ajama sotemaakunta muutaman vuoden kuluessa tulee kuitenkin.

Olemme jo kyllä oppineet, että sotessa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Sotemaakunnassa päättäjinä ovat kansan vaaleilla valitsemat edustajat. He eivät ole kuntien talutusnuorassa, niin kuin nykyiset hyvinvointikuntayhtymän päättäjät, joille kunta voi antaa tiukan käskyn miten toimia.

Sote-maakunnan valtuutetut ovat oikeutettuja ajattelemaan itse ja he voivat ajatella laajemmin koko maakunnan etua. Tämä antaa mahdollisuuden myös itähämäläisille vaikuttaa miten ja missä palvelut tuotetaan.

Päättäjillä on nyt vastuu siitä, että turvaamme nämä palvelut. Tämä edellyttää Heinolalta tarkkanäköisyyttä ja viisautta. Peruutuspeiliin ei voi enää katsoa, kun palvelut on menetetty.

Heinolan Kokoomus haluaa, että Heinolassa on myös tulevaisuudessa laadukkaasti järjestetyt terveys- ja sosiaalipalvelut.