Lukijalta: Kailaan koulu on uhka Heinolan lähikouluille

Pekka Rusila

Kirjoitin pari viikkoa sitten Itä-Häme-lehteen yleensä lähikoulujen merkityksestä. Toivoin, että päätöksissä otetaan huomioon muutakin kuin eurot eli lähiopetuksen merkitys, oppilaiden hyvinvointi, oppimistulokset, pitkien kuljetusten vaikutukset lapsiin, kylien elinvoiman turvaaminen jne.

Hyödynnetään lähikoulujen säilyttämisessä luovuutta, uusia vaihtoehtoja, etäopiskelua ja kylän yhteistyötä ja talkoohenkeä.

Heinola suunnittelee ison Kailaan koulun rakentamista. Toteutuvat kustannukset ovat lähes 30 miljoonaa euroa. Jos tämä toteutetaan, se merkitsee lähes kaikkien lähikoulujen lopettamista.

Onko näissä suunnitelmissa huomioita alussa kertomani asiat? Onko ne vertailuissa muutettu myös euroiksi?

Miten on huomioitu lasten vanhempien, veronmaksajien mielipiteet? Onko päätöksiä olleet tekemässä vain eläkeläispäättäjät euron kiilto silmissä ja puolueen etu?

Jos isoa Kailaan koulua ei rakenneta, vaan käytetään sen rahoituksesta 20 prosenttia nykyisten kyläkoulujen hyväksi, Heinolan tuloskunto ja lapsiperheiden vetovoima kasvaisi.

Panostetaan elävien kylien elinvoimaan ja vetovoimaan kaavoitusta lisäämällä.

Tämä päätös merkitsee myös sitä, että panostetaan elävien kylien elinvoimaan ja vetovoimaan kaavoitusta lisäämällä. Uusia omakotitontteja rakennetaan Vierumäkeen ja Kirkonkylään sekä Jyränköön rivi- ja kerrostalotontteja.

Tuetaan kylällä olevia yrityksiä ja muita palveluja, hyödynnetään kaupungin markkinoinnissa terveitä kyläkouluja. Tehdään kyläkoulusta kylän palvelukeskus, tapahtumapaikka, tapaamispaikka.

Pikkukaupungin imagoon sopii hyvin myös kyläkoulut, siellä on hyvä kasvaa isoksi.

Yhdessä olemme enemmän ja pienikin on kaunista!

Keskustelu