Lukijalta: Tutkittaisiinko vähän enemmän?

Anne Joutsijärvi

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) joutui myrskyn silmään jo kuusitoista vuotta sitten julkaistujen tekstiensä takia. Eli tikulla kaivetaan!

Mutta myös tuoreempien lausumiensa tähden häntä tutkitaan. Kysymys on hänen lausumistaan Maria Veitolan Yökylässä -ohjelmasta vuodelta 2018. Räsänen ilmoitti tiedotteessaan 14.7.: ”Hämmästyttävintä tässä tapauksessa on, että tutkintapyynnössä esitetään väitteitä lausumistani, joita en ole edes sanonut koko ohjelmassa.”

Mutta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisella on erityinen into päällä. Hänen mukaansa ohjelma ”on katsottava minuutti minuutilta”. Tutkittavana ovat siis olemattomat sanat oletetusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Elämmekö diktatuurissa?

Kun tässä valtakunnassa tuntuu olevan eräänlainen kyttäämis- ja ilmiantomeininki meneillään milloin mistäkin sananhippusesta ja lauseenpätkästä ja jopa sanomatta jättämisistä, niin minä annan tässä sananvapauden nimissä ilmi Ylen.

Ja ihan vetoan maksamaani korkeimpaan mahdolliseen yleisradioveroon, minkä vuoksi odottaisin Yleltä laadukkaita ohjelmia.

Katsonkin oikeudekseni kiinnittää sekä Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittajan Jouko Jokisen että valtakunnansyyttäjä Toiviaisen huomion kirjailija Jari Tervon ohjelmaan nimeltään Entä jos?

Tässä valtakunnassa tuntuu olevan eräänlainen kyttäämis- ja ilmiantomeininki.

Entä jos tutkisitte ohjelmasta pätkän, jossa osallistujat sanakikkailivat ja viisastelivat Vapahtajastamme Jeesuksesta Kristuksesta? Ettei vain olisi ohjelmassa mutkan kautta osoitettu kiihottamista kansanryhmää, tällä kertaa kristittyjä vastaan?

Valtakunnansyyttäjän olisi aiheellista tutkia ohjelma minuutti minuutilta.

Olisiko valtakunnansyyttäjän myös aiheellista erityisesti tutkia se vuosia sitten esitetty Uutisvuoto, jossa Tervo heitti Raamatun selkänsä taakse?

Tässähän voidaan tulkita loukkausta, halveksuntaa ja kiihotusta Raamattuun turvaavaa kansanryhmää vastaan. Mitenhän toisten uskontokuntien ihmiset suhtautuisivat, jos Ylen ohjelmissa alettaisiin viskellä heidän pyhiä kirjojaan lattialle?

Tasa-arvon nimessä Tervon pitäisi tehdä sekin manööveri.

Niin että mitenkä on, arvon Yle? Aiotaanko ohjelmissanne minunkin verorahojeni kustannuksella edelleen pilkata Raamattua, Jeesusta ja edelleen kristittyjä?

Keskustelu